Публикация

Глутенът - след шестия месец в бебешкото меню

Не е нужно да се спазва строго 3-часовият интервал между храненията


Захранването е важна стъпка напред и за малкия човек, и за майката. Кога трябва да започне то? Коя е първата храна, която се въвежда, в какво количество? Това са част от въпросите, които вълнуват майката, притеснявайки се за нормалното развитие на своето бебе.

Майките, които активно търсят сведения за храненето на детето, понякога се объркват в морето от информация, предлагана в книги, печатни или електронни медии. Особено разнородни са мненията относно храните, съдържащи глутен (това е протеин, влизащ в състава на почти всички зърнени храни – пшеница, ръж, ечемик, овес). Притесненията са свързани с това, че при неправилно въвеждане или в неподходящ момент може да се стигне до цьолиакия – автоимунно заболяване.

„Различни педиатри съветват майките по различен начин. Но в едно сме убедени - глутенът се включва след шестия месец”, обяснява във форума на credoweb.bg д-р Марио Янакиев, педиатър от Хасково. Той отговаря на въпрос от млада майка, която се колебае кога да включи в менюто на детето си храни, съдържащи глутен, под формата на пюрета, каши и нишестета.

„Каквато и да е схемата на захранване, за мен остава да важи златното правило - въвеждането на немлечни  храни, които изместват основното хранене, трябва да бъде на интервал от 1 месец”, пояснява д-р Янакиев.

Според него не е нужно да се спазва строго 3-часовият интервал между храненията. „Може  да позволяваме бебето да приема храна на интервал два часа и половина – четири часа”, допълва специалистът.

Коментари