Публикация

СТИНГ АД за осми път печели доверието на фармацевтите

Браншовата организация настоява за реформи в съответствие с европейската практика


Традиционните фармацевтични дни през тази година минаха под наслов „Фармацевтите – най-достъпните медицински специалисти”. За осми пореден път дистрибутор на годината стана СТИНГ АД. Магистърфармацевт Аделина Любенова, член на ръководството на СТИНГ и на Българския фармацевтичен съюз (БФС) заяви, че това е преди всичко отговорност към партньорите на фирмата и към крайните потребители на лекарствени препарати. Тя изрази увереност, че новото ръководство на БФС ще отстоява ефективно европейските практики във фармацевтичната област. На бала на магистърфармацевта бяха връчени и ежегодните награди на БФС.

За цялостен принос към фармацията беше отличена проф. д-р Златка Димитрова. Производител на годината стана Актавис ЕАД. Наградата за магистър фармацевт получи Антон Вълев. В края на юни се проведе Четвъртият конгрес на БФС, на който за нов председател беше избран доц. Илко Гетов - дългогодишен преподавател в МУ-София и утвърден експерт в областта на фармацията. Той е член и на Изпълнителния комитет на Фармацевтичната група на ЕС (PGEU).

Конгресът на БФС прие декларация към водещите държавни институции с искане за въвеждане на етичен модел на собственост на аптеките в съответствие с практиката в ЕС; реформиране на системата за ценообразуване чрез фиксиране на крайните цени на лекарствените продукти по лекарско предписание и намаляване на размера на ДДС за лекарствата; въвеждане на ефективна забрана за вертикална и хоризонтална интеграция в областта на производството, търговията на едро и на дребно с лекарствени продукти; премахване на неефективното разходване на средствата в здравеопазването и пренасочването им към подпомагане качеството на фармацевтичната услуга; въвеждане на електронно здравеопазване в най-кратък срок; всички инициативи за законодателни промени и мерки в областта на фармацията да бъдат обсъждани и съгласувани с представители на БФС.

Коментари