СТИНГ АД за осми път печели доверието на фармацевтите
CredoWeb
CredoWeb
Компания
СТИНГ АД за осми път печели доверието на фармацевтите

СТИНГ АД за осми път печели доверието на фармацевтите

Браншовата организация настоява за реформи в съответствие с европейската практика

Традиционните фармацевтични дни през тази година минаха под наслов „Фармацевтите – най-достъпните медицински специалисти”. За осми пореден път дистрибутор на годината стана СТИНГ АД. Магистърфармацевт Аделина Любенова, член на ръководството на СТИНГ и на Българския фармацевтичен съюз (БФС) заяви, че това е преди всичко отговорност към партньорите на фирмата и към крайните потребители на лекарствени препарати. Тя изрази увереност, че новото ръководство на БФС ще отстоява ефективно европейските практики във фармацевтичната област. На бала на магистърфармацевта бяха връчени и ежегодните награди на БФС.

За цялостен принос към фармацията беше отличена проф. д-р Златка Димитрова. Производител на годината стана Актавис ЕАД. Наградата за магистър фармацевт получи Антон Вълев. В края на юни се проведе Четвъртият конгрес на БФС, на който за нов председател беше избран доц. Илко Гетов - дългогодишен преподавател в МУ-София и утвърден експерт в областта на фармацията. Той е член и на Изпълнителния комитет на Фармацевтичната група на ЕС (PGEU).

Конгресът на БФС прие декларация към водещите държавни институции с искане за въвеждане на етичен модел на собственост на аптеките в съответствие с практиката в ЕС; реформиране на системата за ценообразуване чрез фиксиране на крайните цени на лекарствените продукти по лекарско предписание и намаляване на размера на ДДС за лекарствата; въвеждане на ефективна забрана за вертикална и хоризонтална интеграция в областта на производството, търговията на едро и на дребно с лекарствени продукти; премахване на неефективното разходване на средствата в здравеопазването и пренасочването им към подпомагане качеството на фармацевтичната услуга; въвеждане на електронно здравеопазване в най-кратък срок; всички инициативи за законодателни промени и мерки в областта на фармацията да бъдат обсъждани и съгласувани с представители на БФС.

Мнения