Публикация

Досие дава на спешния лекар кръвната група и болестите на пострадалия

Проектът е на пациентски организации, държавата го подкрепя


Спешно пациентско досие позволява вече лекарите от „Спешна помощ” още на мястото на инцидента да разберат името, кръвната група, основните заболявания на пациента, алергиите, приеманите лекарства и други особености, които да намалят риска при терапията. Проектът е на Българската асоциация за закрила на пациентите и Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Досието представлява виртуален пациентски профил, съдържащ 13 медицински показателя, консултирани с национални консултанти и специалисти по реанимация и интензивто лечение, обясни Владимир Тодоров, шеф на асоциацията на пострадали при катастрофи. То ще е от изключително значение при приема през спешните портали на болниците в цялата страна, заяви зам. здравният министър Бойко Пенков. Подкрепи го и проф. Николай Петров, шеф на реанимацията във ВМА и национален консултант по реанимация. Още през февруари в качеството си на служебен министър той дал благословията си. „Няма значение, че е частен проект, омръзна ми да живея в частна държава и да се чувствам държавен служител. Всичко е частно – хляба, цигарите...”, каза той в коментар на упреците, че така се подменя ролята на държавата. По думите му спешното досие не измества електронното пациентско досие, подготвяно от НЗОК, а съдържало само малка част от данните в него, решаващи за лечението през първия час след инцидента. Включени са и Съюза на автомобилистите в България, МВР, ВМА, Изпълнителната агенция по трансплантации, БЧК.

Включването в системата на „Спешно пациентско досие” става чрез търговското дружество на двете неправителствени организации ehelp, което администрира услугата.Там човек попълва заявление с име, килограми, което е важно за анестезията, лице за контакти, контакт с личен лекар или специалист, както и отношението му към донорството.

Срещу такса от 20 лв. всеки желаещ може да получи карта с код и стикер, който се залепя на задното стъкло на колата. Пристигайки на мястото инцидента, лекарят може да получи тези данни директно от заявлението, ако човек си го носи в колата – например в жабката. Втора възможност е данните да се вземат от оператор на тел. 146 с персоналния код от картата. Трета опция е до данните да се стигне през интернет при наличие на таблет, джиесем, лаптоп. За мотористите пък се предвиждал специален QR код на каската от който срез четец се влизало в досието.

Всякакви опасения от произволен достъп до личните данни са безпочвени, каза Пламен Таушанов, шеф на Българската асоциация за закрила на пациентите. Дружеството имало лиценз за това и сайтът, на който се попълват заявленията бил отлично защитен.

Само при пътно-транспортни произшествия у нас всяка година загинат по 80 души  заради ненавременна или неадекватна медицинска помощ, дължаща се липса на важна медицинска информация, сочи статистиката.

Проектът предвижда опция за разширяване допълване на данните и създаване на разширено досие. В него всеки сам може да допълва информация за медицински прегледи, резултати от изследвания, рентгетови снимки, скенер, ЯМР, епикризи, болнични листове, ТЕЛК, рецепти. То може да се използва при личен лекар, специалист, в болница.

Коментари