Публикация

Обезщетение за пациент, ако се зарази в болница

Досие дава на спешния лекар кръвната група и болестите на пострадалия.


Обезщетение скоро ще се плаща на всеки пациент, който бъде заразен с някаква болест в здравно заведение. Това съобщиха от Българската асоциация за закрила на пациента.

От организацията планират да направят с помощта на Министерството на здравеопазването фонд, откъдето да идват парите за потърпевшите. „Държавата трябва да финансира проекта с 10-15 милиона лева годишно, което не би трябвало да представлява проблем”, коментираха от асоциацията, цитирани от в. „Телеграф”.

Идеята е финансово обезщетение да се изплаща на всеки, който бъде приет в болница с някакво заболяване, а в здравното заведение се зарази с друго. „Всяка година стават около 1000 лекарски грешки, за които също трябва да се плаща на пострадалия”, категорични са от организацията.

С цел спад на смъртността, но на пътя, от днес всеки може да си закупи т. нар. спешно здравно досие. Срещу 20 лева годишен абонамент то ще съхранява 13 медицински показателя на притежателя си, които ще помогнат на лекар при евентуална катастрофа да се ориентира по-бързо как да му помогне. Сред тях са кръвна група, алергии, прием на лекарства, сърдечни и други хронични заболявания и диабет.


Коментари