Публикация

Д-р Р. Тодорова: Никой няма да остане без лекарства

Предложената от БСП д-р Румяна Тодорова вчера беше избрана за шеф на НЗОК.


 Първото, с което ще се заеме новоизбраният управител на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова, е да назначи финансова проверка и анализ на лекарствената политика на институцията.

„Трябва да кажем на всички заинтересовани институции и най-вече на пациентите какво се е случило с техните пари. Ако съществува годишният резерв, притесненията ми намаляват. Но ако е преразпределен, ситуацията става много сериозна. Тогава без НАП и Министерството на финансите здравната каса няма да може да взема самостоятелни решения”, заявява в интервю за в. „Труд” д-р Тодорова.

Тя обещава, че никой няма да остане без лекарства и без помощ. За да се осигурят достатъчно средства за онкомедикаменти, по думите й най-вероятно ще трябва да се направи вътрешно преразпределение на бюджета на касата, за да се компенсира дефицитът.

„Наистина разчитам годишният резерв за непредвидени разходи от 269 млн. лв. да съществува. А ако го имаше и онзи големия резерв на НЗОК от 1,5 млрд. лв., който бе събиран в продължение на години и бе пазен в БНБ, вече нямаше да има никакви притеснения”, изтъква управителят на здравната каса.

Според д-р Тодорова няма никаква възможност в бюджета на НЗОК да се върнат средствата, които бяха национализирани от ГЕРБ по искане на бившия финансов министър Симеон Дянков.

„Ще бъда доволна, ако някой поне каже за какво употреби тези пари. Питам и като редови данъкоплатец, който не е престанал да плаща здравните си вноски дори когато останах без работа”, подчертава д-р Тодорова.

Коментари