Хапчетата с омега-3 мастни киселини могат да увеличат риска от рак на простатата
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Хапчетата с омега-3 мастни киселини могат да увеличат риска от рак на простатата

Хапчетата с омега-3 мастни киселини могат да увеличат риска от рак на простатата

мата се, че омега-3 мастните киселини предпазват от много заболявания.

Американски учени установиха, че мъжете с високи нива на омега-3 мастни киселини в кръвта са с 43 процента по-висок риск от рак на простатата от тези с ниска концентрация.

Екипът от центъра за ракови изследвания в Сиатъл е сравнил кръвни проби от 834 болни от рак на простатата и 1393 здрави доброволци. Разликата в наситеността в кръвта при пиещите и непиещите хранителната добавка е била равна на повече от две
порции сьомга седмично.

Омега-3 мастните киселини, характерни за мазните риби, имат противовъзпалителни свойства, които се смята, че предпазват от  много болести, включително инфаркт, инсулт, артрит, рак. Защо те увеличават опасността от рак на простатата, не е ясно.

Ефектът може да е свързан с преобразуването им в съединения, които увреждат клетките и ДНК и потискат имунната система, отбелязва БТА.

Реклама

Мнения