Публикация

Д-р Загуани от САЩ: При диабет тип 1 имунната система уврежда повече произвеждащите инсулин клетки

Ново проучване в университета на Мисури установи, че при захарен диабет от 1 тип, не само бета клетките са унищожени, но и малките кръвоносни съдове, които свързват островите с останалата част на панкреаса и кръвта


 

Интервю с д-р Хабиб Загуани от Колежа по медицина към Университета на Мисури, САЩ

 

Какво представлява  диабет тип 1 и каква е разликата между него и диабет тип 2?


Диабет тип 1 се получава, когато имунната система атакува намиращите се в панкреаса Лангерхансови острови. В тях има бета клетки, които произвеждат инсулин и при атака срещу тях те се разрушават и се прекратява производството на инсулин. С понижаването на нивото на инсулина се повишава нивото на кръвната захар/глюкоза/ и тогава се появява проблем. Диабет тип 2 от доста време е определен като резистентност към инсулина. Съгласен съм с това определение, но мисля, че в крайния си стадий  той започва да наподобява диабет тип 1 защото бета клетките се  разрушават. В общи линии това са приликите и разликите между двата типа диабет.

 

Какво се знае за причините, които водят до заболяването от диабет тип 1?

Има гени, които предразполагат към развитие на диабет тип 1, но това не е достатъчно обяснение. Съществуват и други фактори, които играят роля в заболяването. Сигурно е, че имунната система е тази, която атакува островите и разрушава бета клетките. Но етиологията на причината за атаката на имунната система все още не е установена. Диабет тип 1 е автоимунно медиирано заболяване, което означава, че причината за заболяване от диабет тип 1 е имунната система.

Вашите последни изследвания показаха, че имунната система причинява по-голяма вреда на произвеждащите инсулин клетки, отколкото се смяташе досега. Какъв е размера на пораженията според Вас?

Открихме, че имунната система причинява тежки поражения на бета клетките, но винаги се е смятало, че диабет тип 1 се лекува със спиране на атаката на имунната система върху бета клетките. Изследването ни показа, че това не е достатъчно. Пораженията се оказаха много тежки. Не само бета клетките бяха унищожени, но и малките кръвоносни съдове, които свързват островите с останалата част на панкреаса и кръвта. Установена беше малформация на тези съдове. В резултат на това бета клетките не могат да се захранват от кръвта и не могат да изпращат инсулина си в кръвта. Следователно те нито могат да се делят, нито да изпращат инсулина си в тези кръвоносни съдове. Откритието предстои да се прецизира. Трябва да се насочим към кръвоносните съдове, които васкуларизират островите. Не е достатъчно само да се изолира имунната система от островите.

 

Защо предишни изследвания не са разкрили тези големи щети?

Нали за това правим изследвания: да постигнем напредък и да открием неизвестното. Ние възприехме такъв модел на работа, който ни позволи да стигнем до това откритие. Повечето от другите изследвания, особено клиничните опити, са извършени с лекарства, които изолират имунната система изобщо, докато нашите  лекарства унищожават главно лошите клетки на имунната система, които атакуват островите. Това ни отне много време и докато унищожавахме лошите клетки направихме опит да увеличим производството на бета клетките. Резултатите показаха, че системата работи, но не така както мислехме. След като използвахме реагенти, за да проследим клетките на костния мозък и същевременно давахме лекарства на мишки, открихме не само, че бета-клетките се възстановяват, но че те не се произвеждат от обработените клетки на костния мозък, които вкарахме, а от собствените клетки на мишките.

Добавеният костен мозък доведе до увеличаване на ендотелните клетки, от което направихме извод, че точно тези стволови клетки, които се образуват при обработването на клетките на костния мозък, помагат на кръвоносните съдове около островите да функционират. Очевидно е, че кръвоносните съдове съдействат на бета-клетките на мишките да регенерират и да функционират правилно.

комбинирано лечение на диабет тип 1

 

Това откритие дава ли надежда за евентуално лечение на диабет тип 1?

Да, но лечението все още не е факт. Заслугата на откритието е, че реориентира изследванията и клиничните опити към нова концепция. Лечението на кръвоносните съдове около островите улеснява възстановяването на бета-клетките. Вярвам, че това е постижение и промяна на концепцията в правилна посока.

 

Как се породи идеята за комбиниране на лекарствата с възрастни стволови клетки?

Ние не мислехме за ендотелните клетки. Тъй като лекарството не действаше при тежка форма на заболяването, си помислихме: Може би няма какво повече да направим, за да предизвикаме пролиферация на бета-клетките. Нека да опитаме да  добавим малко клетки на костен мозък, за да увеличим прекурсорите за бета-клетките. Може това да помогне. И то помогна, но когато видяхме резултата от добавянето на клетки на костен мозък открихме, че се увеличават ендотелните клетки, а не бета-клетките както очаквахме. Това не беше планирано откритие, а анализ на получените данни.

 

Колко успешно се оказа комбинираното лечение на диабет тип 1?

При мишките то се оказа наистина успешно. Повечето от тях бяха излекувани и забележете – ние лекувахме мишки в много напреднал стадий на болестта.

 

До сега изследванията ви се извършват с мишки. Смятате ли, че те могат да започнат да се правят и с хора?

Hадявам се. Това е целта на научните ни изследвания. Необходимо е да произведем човешка версия на лекарството, после да съберем възрастни стволови клетки и след това да опитаме комбинацията. Трябва да открием човешката версия и да извършим изследването. Най-вероятно ще се съсредоточим върху тази цел през следващите 5 години.

 

Какви са следващите изследвания, които планирате?

Трябва да направим изследваме за начините за лечение на кръвоносните съдове, искаме да работим в тази посока. Това означава да открием как да произведем човешката версия на лекарството и  да получим подкрепа и одобрение за продължаване на клиничните опити.

 

 Смятате ли, че комбинацията от възстановяване на кръвоносните съдове и приемане на медикаменти може да  лекуват други автоимунни заболявания?

Надявам се. Мисля, че откритията ни помагат да разберем,  че всяка атака от имунната система разрушава не само атакувания орган или атакуваните клетки, но също така нанася странични щети. Тези странични щети вероятно са различни при различните заболявания и при различните органи. Това е като да пуснеш бомба по време на война. Поразяваш целта, но нанасяш и странични щети. Що се отнася до диабет тип 1 трябва да установим страничните щети преди да лекуваме. За да се възстанови разрушено здание, трябва първо да се построят пътища около него.

 

Ръководителят на изследванията на диабета във Великобритания каза неотдавна, че има реална възможност скоро да се появи ваксина срещу диабет тип 1. Смятате ли, че това е реалистична перспектива?
Струва си да се открие ваксина, но нашата цел е главно да лекуваме хората, които вече страдат от тази болест. Превантивните мерки са важни и винаги ще бъдат важни за диабет тип 1. Това, което се опитваме да направим сега е да постигнем обрат в концепцията за заболяването.

 

Къде може да се прочете допълнителна информация?
Нашите открития са публикувани в списанието на Американската диабетична асоциация.

Коментари