Публикация

Оценката за калоричността на продуктите е невярна

Това разкри проучване в САЩ. Част от енергията на храната отива за нейното метаболизиране.


Калориите са основната мерна единица, която описва колко енергия доставя даден продукт. Ново изследване на Департамента на селското стопанство в САЩ обаче разкри, че оценката за калоричността на продуктите е невярна, съобщава LiveScience. Индивидуалният ефект на засищане пък бил свързан не толкова с калоричността, колкото с психологически фактори.

Калоричността се определя на основата на това, колко енергия се отделя при разграждането на продукта. Не всички калории обаче постъпват директно в тялото, тъй като не цялата храна се усвоява. Например, ако част от енергията, доставяна чрез храната, отива за сдъвкването й, тези калории трябва да се извадят от стойността на порцията като цяло.
За да се отчете тази метаболизирана енергия, са необходими сложни изчисления. Учените поканили 18 доброволци, като им задали диета за 3 седмици. 10 дни след началото добавили към менюто и орехи. През цялото време специалистите редовно събирали проби от урина и фекалии.

Като знаели какво са консумирали хората и анализирайки състава на биологичния отпаден материал, учените успели по-точно да установят колко от калориите в храната не са били усвоени. Оказало се, че калорийността на шам-фъстъка например е надценена с около 5%. Разликата при бадемите била около 20%. Основната причина за получените в изчисленията отклонения са фибрите в ядките, които възпирали усвояването на мазнините.

Що се отнася до психологическите ефекти при хранене, учените провели необичаен експеримент. На 52-ма души предложили вишнева напитка. Първия ден им обяснили, че това е течност, която преминава бързо през тялото. На следващия казали, че са добавили нещо към напитката, което я превръща в твърда субстанция в организма. Разбира се, това била същото безалкохолно без промяна. Оказало се, че представянето насока за втвърдяващ се материал дал по-голямо чувство на засищане. Феноменът е известен като  когнитивна манипулация. "Течната версия" на напитката пък преминала по-бързо през тялото, което намалило процента на усвояемите калории.


Коментари