Публикация

Забрана за тънките цигари

Слимс цигарите държат 30% от пазара на тютюневи изделия у нас.


Тънките цигари може да бъдат забранени в ЕС от средата на 2015 година. Мотивът - заблуждават хората, че са по-малко вредни. Само преди дни евродепутатите от комисията по здравеопазване гласуваха срещу цигари с диаметър по-малък от 7,5 мм. Това е само една от промените на Директивата за тютюневите изделия, съобщава в. „Преса”.

С приемането й в здравната комисия завърши първия етап от законодателната процедура. През септември промените ще влязат за обсъждане на първо четене в Европарламента.

В края на юни Съветът на министрите изказа мнение, че слимс цигарите трябва да останат, но реши да се ограничи размерът на опаковките, за да не изглеждат по-атрактивни от обикновените.

През следващите месеци ще има нови преговори между Европарламента, съвета и комисията, за да се сближат позициите и да се търси приемлив за всички компромис.

Слимс цигарите държат 30% от пазара на тютюневи изделия у нас, показват данни на търговци на цигари. Ако бъде въведена забрана, много засегната ще е България, защото ще навлязат нелегални продукти, произведени извън ЕС, и ще се укриват налози, посочва всекидневникът.

Очаква се директивата за тютюневите изделия да бъде приета окончателно до края на тази година. След това в продължение на 18 месеца промените трябва да бъдат пренесени в националното законодателство на държавите членки.


Коментари