Публикация

От печата: Умуват за 1% скок на здравната вноска

Идеята е този допълнителен процент да отиде изцяло за дентална медицина.


Повишаване на здравните вноски с 1% се обсъжда в здравното министерство, съобщи ресорният министър д-р Таня Андреева. Тя побърза да уточни, че въпросът е деликатен и че си дава сметка, че голяма част от хората не могат да понесат скока, съобщава в. „Монитор”.

„Ние бихме искали увеличаване на вноската с поне 1%, т.е. тя да стане 9% от заплатата. Идеята е този допълнителен процент да отиде изцяло за дентална медицина, като пакетът за деца ще бъде изцяло безплатен. Но си давам сметка, че много от хората не могат да поемат увеличение на вноската”, коментира д-р Андреева.

Тя постави ултиматум на новия управител на НЗОК да направи пълен анализ на финансовото състояние на основния финансиращ орган в здравеопазването. „Очаквам отговор от д-р Румяна Тодорова дали ще стигнат парите за здраве, или ще трябва да има промени и в бюджета на здравната каса до края на годината. Аз съм реалист, но ще настоявам за максимално увеличаване на средствата, ако това се налага”, заяви пред „Дарик” д-р Андреева.

Тя изброи и основните проблеми, пред които е изправено министерството. „В момента няма ваксини, защото бившият шеф на НЗОК не е подал заявките към фирмите. Все още има неразплатени суми за медицинска дейност в лечебните заведения. Бавят се плащанията и към клиниките за репродуктивно здраве”, отчете министърът.


Коментари