Публикация

Лекари от „Пирогов” подготвят наръчник за родители

В нея ще има съвети как да се откриват симптомите на детските заболявания.


Има идея да бъде издадена книжка, която да помага на родителите при откриване на симптомите на най-разпространените детски заболявания. Това съобщи в Русе д-р Асен Меджидиев - специалист по уши, нос, гърло /УНГ/ към спешния институт „Пирогов” в София.
 
В крайдунавския град се състояха безплатни профилактични прегледи за деца, извършени от различни специалисти от „Пирогов”. В кампанията, инициирана от столичната университетска болница и подкрепена от МБАЛ „Медика”-Русе, се
включи и д-р Ася Личева от лечебното заведение „Монклоа” в Мадрид.

Идеята на кампанията е в края на годината да обобщим резултатите от всички профилактични прегледи, които да бъдат публикувани в книжка. Тя ще съдържа информация за най-наболелите проблеми при децата - това, на което родителите трябва да обръщат внимание при определен етап от развитието им”, обясни д-р Меджидиев, цитиран от БТА.

Общо 180 русенчета бяха прегледани за три часа от шестима специалисти в областите лицево-челюстна хирургия, урология, травматология, хирургия, УНГ и образна диагностика. Най-много от децата - 56, са били прегледани от специалист УНГ.
 
Лекарите обясниха, че като цяло процентът на децата, които са дошли за прегледи без установено заболяване, е много малък - около 5 на сто. Те коментираха обаче, че не се наблюдава тенденция в увеличаване на детските заболявания.


Коментари