Публикация

От печата: Свършиха задължителните ваксини за децата

Децата без имунитет срещу туберкулоза и паралич


Бебетата и децата у нас останаха без ваксини. Три от задължителните инжекции липсват в 11 области в страната, алармираха джипита пред в. „Стандарт”.

Недостиг има на БЦЖ ваксина срещу туберкулоза, петвалентната и четиривалентната ваксина срещу дифтерит, коклюш, тетанус и детски паралич. Това потвърди главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Инжекциите са изчерпани, защото бившият управител на здравната каса д-р Пламен Цеков не е подал заявка към фирмите доставчици. Засега в болниците все още има БЦЖ за бебетата, но тя ще свърши съвсем скоро, допълни д-р Кунчев пред всекидневника.

Доставката до лекарите и здравните заведения на нови ваксини ще отнеме поне седмица, дори заявката да се направи веднага. Това означава, че идните седем дни нито едно бебе и дете в 11-те области няма да бъде ваксинирано с всички задължителни препарати. Без ваксини са децата и бебетата в областите Бургас, Ловеч, Плевен, Силистра, Смолян, Стара Загора, Пловдив, Софийска област, Разград, Добрич и Шумен.

„Имунизацията може да се прави по-късно от предвиденото, но тогава рискът, че няма да бъдат ваксинирани част от децата, е по-голям”, обясниха още доктори. Инжекциите са безплатни за всички деца и се осигуряват от държавата. Част от тях се продават в аптеките, но цените им са високи, коментираха лекари. Освен това фармацевтите не зареждат аптеките с тях, тъй като няма търсене, става ясно още от публикацията.


Коментари