Публикация

Онкоболни остават без лекарства

Здравната каса с дефицит за болнична помощ, назначена е финансова проверка


Няма да стигнат парите за лекарства за онкоболни и за тези, които се изписват за домашно лечение. Това съобщи управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова пред БНР. Освен при лекарствата дефицит се очертавал и при парите за болнична помощ. На практика това означава, че цялата здравна система е заплашена от срутване тази година заради недостиг на средства в ключови сфери, коментира в. „Преса”.

„Започваме анализ на лекарствата, където е най-проблемната част”, обясни д-р Тодорова. Днес тя събира шефовете на дирекции в НЗОК, за да поиска от тях много подробни анализи на финансовите потоци по направления. Дава им срок две седмици, за да подготвят докладите си. „Анализът ще бъде много подробен - финансов и медицински, защото на практика тези лекарства се ползват без критерии, няма регистър за онкоболните”, обяви още д-р Тодорова.

 „Бившият управител на НЗОК д-р Пламен Цеков завиши бюджета за лекарства със 17 млн. но аз все още не съм разбрала откъде са взети тези пари - от оперативния резерв или от друго място”, каза още тя.

За завишаване на перото за онколекарства със 17 млн. лв. съобщи пресцентърът на касата на 23 май, след като пациентски организации алармираха, че в цялата страна има липса на животоспасяващи лекарства и онкоболни са принудени да обиколят болници и диспансери, за да си ги набавят. Д-р Румяна Тодорова вече се срещнала с премиера Пламен Орешарски, за да го помоли да се изясни какво става с оперативния резерв на касата. „Трябва да видим този резерв наличен ли е и ако го има, дали ще успее да покрие дефицита”, обясни тя.
Заявките за ваксините са разписани, това ми беше първата работа в петък, обясни новата шефка на касата, цитирана от всекидневника.


Коментари