Публикация

Ползата от статините значително превишава страничните ефекти

Метаанализ на 135 проучвания сочи, че слабо се повишава рискът от диабет, а този за рак не се повлиява


Сериозните странични ефекти на статините са малко, въпреки че тяхното приемане повишава незначително риска от диабет тип 2. Това се твърди в изследване на учени от Лондон и Бостън на действието на тези широко използвани лекарства против висок холестерол. Анализирайки 135 предишни изследвания, в които били включени почти 250 000 души, учените открили, че от всички статини лекарствата simvastatin (Zocor) и pravastatin (Pravachol) дават най-малко странични ефекти. Установено е също, че по-ниските дози предизвикват по-малко странични ефекти.

Както всички лекарства, статините имат и полезно и вредно действие, посочва ръководителят на научния екип д-р Хюсеин Нейси. Но ние установихме, че статините рядко дават вредни странични ефекти, а ползата от тях значително превишава тези ефекти, казва той.  Резултатите от изследването бяха публикувани онлайн на 9 юли в списанието Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Статините са медикаменти, които се използват за понижаване на нивото на LDL холестерола или “лошия” холестерол в кръвта. Нивото на LDL може да се понижи с промени в диетата и физически упражнения, но много хора се затрудняват да следват тези промени в начина си на живот.

Стабилизиране на плаките

Според американски учени, освен че понижават холестерола, статините стабилизират плаките в кръвоносните съдове, които могат да се откъснат и да предизвикат инфаркт или инсулт. По време на анализа, учените направили преглед на данните от предишни клинични опити, някои от които правят сравнение между различните статини, а други - между статините и недействащо плацебо хапче. Прегледът продължил 1 година и 3 месеца. В него били включени данни за седемте статини, които се продават в търговската мрежа. Най-употребяваните от тях са atorvastatin (Lipitor), simvastatin и pravastatin. Според анализа, с най-добри данни по отношение на безопасността са simvastatin and pravastatin.

В крайна сметка, учените установиха 9% повишен риск от диабет тип 2 за хората, които приемат статини. Д-р Нейси допуска, че статините може да затруднят отделянето на инсулин, въпреки че в това изследване не са включени потенциалните механизми, които евентуално биха повишили риска от диабет.  Д-р Нейси подчертава, че ползата от статините за сърдечно съдовата система далече превишава незначителния риск от диабет. Според изследването приемането на статини не се свързва с риск от заболяване от рак.

Приемането на статини, особено на atorvastatin, се свързва с нарушения на чернодробния ензим. Те не дават симптоми, а се откриват с кръвна проба. Нарушенията изчезват със спирането на лекарството. Може да се премине и към приемане на друг статин с по-слаби странични действия.

По-високи дози

Учените установиха още, че заради страничните ефекти, колкото по-високи дози статини приемат хората, толкова по-вероятно е те да спрат да  пият лекарството. "Според кардиолозите, страничните ефести се увеличават с увеличаването на дозата. Най-добре е да се приемат колкото може по-малко лекарства и статините да се комбинират със здравословен начин на живот. Няма лекарство, което решава веднага проблемите, но ако се справяте със страничните ефекти, си струва да приемате статини. Най-слабите статини и с най-малко странични ефекти са simvastatin и pravastatin. Статините, които дават най-добър резултат имат повече странични ефекти. Според учените, профилът на страничните ефекти при различните статини варира, което трябва да се отчита при назначаването на лечението.


Коментари