Публикация

Нов кръвен тест предвижда продължителността на живота, болести и стареенето

Анализ на метаболити дават индикация за белодробната функция, костната плътност и кръвното налягане в по-късен период от живота


Ново революционно изследване показа, че анализ на определени показатели може да предсказва продължителността на живота на хората и скоростта, с която хората ще остаряват, съобщи "Дейли мейл". Учени откриха химически "пръстов отпечатък” в кръвта, който дава данни за здравето на новородените и скоростта на тяхното остаряване в по-късна възраст. Откритието ще даде възможност на лекарите с помощта на един обикновен тест още след раждането да получат сведения, които могат да предотвратят вредите от старческите заболявания.
Това може да доведе до  изработване на ефикасни лечения на възрастовите болести, като костни и сърдечни заболявания. Учените идентифицираха 22 метаболити, свързани с метаболизма малки молекули, които могат да бъдат полезни индикатори за начина на остаряване. Особено внимание се обръща на един от метаболитите - C-glyTrp, който е свързан с белодробната функция, костната плътност, кръвното налягане и нивото на холестерола. Учените смятат, че по-високите му нива предполагат по-бързо остаряване. Този метаболит е силно свързан и с теглото при раждането, което е фактор за здравословното остаряване.
Правейки сравнение между еднояйчни близнаци, учените свързали по-високите нива на молекулата C-glyTrp с по-ниското тегло при раждане. Тъй като близнаците имат еднакви гени се предполага, че нивото на метаболита се променя от храненето или различните условия в утробата.
Ръководителят на изследването професор Тим Спектър от Лондонския Кингс Колидж припомня отдавна известен факт, че теглото при раждането е от значение за здравето на средна и късна възраст и че хората родени с по-малко тегло са по-предразположени към болести свързани с остаряването.  Засега молякулярният механизъм свързващ ниското тегло при раждането със здравето в по-късна възраст не е изясненeн, но това изследване разкри един от свързаните елементи. Научният екип е анализирал кръвни проби, взети от над 6 хиляди близнаци. Идентифицирани са 22 метаболита, пряко свързани с различните възрасти, като те са с по-висока концентрация в организма на възрастните хора, отколкото на младите.
В хода на изследването стана ясно, че генът който влияе на нивата на C-glyTrp вероятно се модифицира от eпигенетиката - процес, при който фактори на околната среда отключват и заключват определени гени или променят активността им. Епигенетичните промени могат да влияят на метаболизма през различните години и особено на болестите, свързани с остаряването.
Авторите посочват, че стареенето на хората е процес, който се влияе от генетиката, начина на живот и фактори на околната среда, но с гените се обясняват само част от нещата. Молекулярните промени, които влияят на процеса на стареене, се предизвикват от епигенетични промени. В това проучване за първи път са използвани анализът на кръв и епигенетичните промени, за да се идентифицира един нов метаболит, свързан с теглото при раждане и скоростта на стареенето. Този уникален метаболит, който се свързва с възрастта и свързаните с нея болести се оказа различен в генетично идентични блезнаци, които са имали голяма разлика в теглото при раждане. Това показва, че теглото влияе на молекулярен механизъм, който променя този метаболит.
Учените се надяват да разберат по какъв начин по-слабото хранене в утробата променя молекулярните пътища, което води до по-бързо стареене и по-висок риск от болести след 50 години. Това ще открие пътя към бъдещи терапии на свързаните с остаряването болести. Тъй като тези 22 метаболити свързани със стареенето са откриваеми в кръвта, вече е възможно да се познае много точно истинската възраст чрез кръвна проба, а в бъдеще ще може да се познава колко бързо ще остаряват биологично индивидите, подчертават учените.


Откритията са публикувани в International Journal of Epidemiology.

 

Коментари