Публикация

Градинарството преборва депресиите

Освен това прави хората щастливи


Ако искате да сте в добро психично здраве, забравете за лекарите и хапчетата, а посегнете към греблото и саксиите, пише в. „Дейли мейл”, позовавайки се на най-ново проучване.

Градинарството държи настрана депресиите и прави живота ни по-щастлив. Според анкета, поръчана от специализираното списание „Gardeners' World”, 80 на сто от хората, практикуващи това хоби, се чувстват доволни от живота си. При останалите този процент е доста по-нисък - 67 на сто.

Деветдесет на сто от градинарите доверяват, че грижите за градината подобряват настроението им и доброто разположение на духа им. Те много по-рядко показват признаци на лошо настроение и депресии.

Анкетата обхванала 1500 пълнолетни граждани на Великобритания. В списъка на най-популярните хобита за британците градинарството е класирано на второ място /с 43 на сто от предпочитанията/, след видеоигрите /52 на сто/.

Според много специалисти грижите по цветята и градината имат благотворен ефект върху физическото и менталното здраве на хората, пише вестникът.


Коментари