Публикация

Само лекарят може да прецени терапията при уроинфекция

Интервю с д-р Стефан Захариев, уролог в УМБАЛСМ „Пирогов”.


Д-р Захариев, с какви случаи на уроинфекции се срещате най-често и кога се закъснява с реакцията поради недооценяване на опасността?

Инфекциите на пикочните пътища са често срещани заболявания, като понякога някои от тях се неглижират с лека ръка от пациентите, а това може да доведе до сериозни последици. Например при определени условия и невзети своевременно мерки един остър цистит може да хронифицира или по възходящ път да засегне бъбреците. Трябва да се знае обаче, че хроничният пиелонефрит е най-честата причина за възникването на хроничната бъбречна недостатъчност, която може да доведе пациента до хемодиализа.

Кои са обичайните „провокатори” на инфекцията и може ли човек да я носи, без да има признаци за това?

Понякога у даден индивид може да съществува т.нар. безсимптомна бактериурия, за щастие това не е често. Природата е заложила в човешкия организъм достатъчно анатомични и биологични механизми за предпазване от възникване на уроинфекция, но различни фактори могат да ги блокират и да доведат до развитие на заболяване.

Най-честата причина за възникване на уроинфекции е уринната задръжка. Такава се среща при почти всички вродени урологични заболявания (при деца), при аденома на простатата, при наличие на бъбречнокаменна болест и др. По време на бременността нарастващият плод също възпрепятства нормалния отток на урината и може да причини задръжка. Риск от възникване на уроинфекции представляват пониженият общ имунитет на организма, хроничната преумора, стресът, някои фактори на работната среда, затлъстяването, злоупотребата с алкохол и наркотици. Диабетът, онкологичните и кръвните заболявания също могат да благоприятстват развитието на уроинфекции.

В своята практика уролозите се срещат с различни по вид и тежест уроинфекции. Някои от тях могат да бъдат лекувани в домашни условия, но други налагат лечение в болница. Урологът е този, който ще прецени как и къде трябва да се проведе терапията.

Увеличават ли се случаите на уроинфекции и ако да, как се обяснява това?

Не, не смятам, че честотата на тези заболявания се е увеличила. По-скоро значително нараснаха възможностите за своевременна и точна диагностика. От друга страна - и хората стават все по-информирани, интересуват се от здравните въпроси и вече са много повече тези, които се обръщат своевременно за помощ към лекаря.

Много се говори за необходимостта да се поемат повече течности. Това достатъчно ли е при проблем с пикочните пътища? Какви грешки правим във всекидневния бит?

Много фактори от заобикалящия ни свят могат да спомогнат за развитието на инфекция - например климатикът в офиса, понижената лична хигиена на работното място, падането на много табута и разкрепостените сексуални контакти. Но може би най-сериозната грешка е самолечението. Често симптомите на различни по протичане и тежест заболявания са сходни и самолекувайки се, пациентът рискува да си навлече сериозни усложнения.

Адекватният режим на приемане на течности е важен, но сам по себе си не е достатъчен. Важна част от лечението на много заболявания, включително и на уроинфекциите си остава билколечението. Дори бих казал, че в момента то преживява ренесанс. На пазара се предлага голямо количество препарати, съдържащи растителни субстанции или билкови екстракти. Много от тях, като препарата „Урокомфорт” например, могат да се използват като средство на първи избор. То ще намали тежестта на оплакванията, докато пациентът отиде при лекаря, но съветът ми е – оставете специалистът да определи окончателното лечение.


Коментари