Публикация

Хромозомни аномалии увеличават риска от рак при диабетиците

Диабет тип 2 ускорява стареенето и е свързан с повишена опасност от левкемия.


С хромозомни аномалии може да се обясни увеличеният риск от рак на кръвта за пациентите, засегнати от диабет тип 2, сочат резултатите от проучване.

Известно е, че диабет тип 2 ускорява стареенето и е свързан с увеличен риск от левкемия и лимфом. Причините за тази връзка обаче бяха неясни.

Като изследвали кръвна ДНК от 7437 души, прехвърлили 50-те, 2208 от които са засегнати от диабет тип 2, учени от Франция, Великобритания и Катар са установили, че едно от обясненията може да се крие в клетъчни мутации. Тези аномалии засягат много хромозоми и се появяват в ДНК на кръвни клетки или клетки на слюнчените жлези у възрастните. Рядко срещани са у млади хора, но засягат 2 на сто от хората над 70-годишна възраст, като допринасят рискът от рак за тях да се увеличи десетократно.

Учените констатирали, че броят на въпросните клетъчни мутации е 4 пъти голям у пациентите, засегнати от диабет тип 2, в сравнение с контролната група. Диабетиците, у които тези аномалии са налице, имали повече увреждания на кръвоносните съдове, отколкото диабетиците, които не ги притежават.

Искахме да разберем дали не само напредналата възраст, но и диабет тип 2 води до поява на подобни хромозомни аномалии, заяви координаторът на изследването Филип Фрогел от Френския национален център за научни изследвания, института „Пастьор” в Лил и Импириъл колидж в Лондон, цитиран от БТА.

Резултатите от проучването са публикувани в Nature Genetics.


Коментари