Публикация

От печата: Въпреки недостига НЗОК е поръчала по-малко ваксини

Лекарите ще получат нужните продукти до края на седмицата


Въпреки липсите здравната каса е поръчала по-малко ваксини, съобщава в. „Капитал Daily”.

Подпис върху заявките за доставка на ваксини от задължителния календар е било едно от първите задължения на новия управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова. Това съобщи тя пред БНР.

От публикацията става ясно, че доставката на ваксини от здравната каса се бави с близо месец и в повечето области на България имунизацията на децата закъснява заради липсата на продуктите.

В понеделник трите фармацевтични компании, които произвеждат ваксините, са получили от НЗОК заявки за доставка, но учудващо количеството им е с 20-30% по-малко от посочените в договорите им. „Спечелили сме търг, като доставката за месец юни на една от ваксините трябва да е 56 хил. дози. Същото е количеството, което трябва да доставим през август. Получихме заявка за юни с месец закъснение, а количеството е с 20% по-малко, без да са посочени никакви мотиви”, коментира Петя Стратиева, директор на Sanofi-Pasteur, цитирана от изданието.

От НЗОК са съобщили за „Капитал Daily”, че наистина са поръчали ваксини, които ще стигнат за месец - месец и половина, тъй като са получили информация, че в регионалните здравни инспекции (местните подразделения на здравното министерство) имат малки налични количества от някои продукти. Следващите поръчки щели да бъдат за цяло тримесечие, са уверили от касата.

„Сега касата се оправда за закъснението на заявките за ваксини с липсата на управител, който да подпише заявките. Според договора здравната каса не дължи неустойки на фармацевтичните компании, ако не спази сроковете за поръчка или поръча различни от заявените количества. Производителите трябва да доставят продуктите в срок от 7 до 10 дни. Те са уверили НЗОК, че до края на седмицата ваксините ще достигнат до всички области на България”, допълва вестникът.

Коментари