Публикация

По-късното пенсиониране предпазва от деменция

Работата поддържа хората физически активни.


Хората, които отлагат пенсионирането си, са по-малко застрашени от болестта на Алцхаймер и други видове деменция, установи изследване, обхванало почти половин милион французи.

С всяка допълнителна година работа рискът от деменция намалява с повече от три процента. Резултатите са много логични, изтъкнаха учените от института ИНСЕРМ, цитиран от БТА.

Работата поддържа хората физически активни, осигурява им социални връзки и умствени предизвикателства. Известно е, че това предотвратява влошаването на способностите на мозъка.

Френското изследване е представено на конференцията на Асоциацията срещу алцхаймер в Бостън.

Около 35 милиона души в света имат деменция, като най-често срещаният вид е болестта на Алцхаймер. Какво причинява болестта, не е известно. За нея не съществува лечение, нито има медикаменти, които да забавят развитието й.

Учените са използвали здравни данни за 429 000 души, работили като продавачи, пекари, дърводелци, със средна възраст 74 години и пенсионери средно от 12 години.

Почти 3 процента от тях развили деменция, но рискът от нея бил по-нисък, колкото по-дълго е работил човекът.
Хората, пенсионирали се на 65 години, са с 15 процента по-малко застрашени от болестта на Алцхаймер от пенсиониралите се на 60.

Изследването показва, че „хората трябва да работят колкото искат”, защото това може да се отрази положително на здравето им”, заяви ръководителят на екипа Карол Дюфой.

Хедър Снайдър, директор по медицинските и научни въпроси на Асоциацията срещу алцхаймер, поясни, че изследването не означава непременно всеки да отлага пенсионирането. Важно е човек да остане когнитивно и социално активен, да се занимава с нещо, което му е приятно.


Коментари