Публикация

Самолечението при остеоартроза е недопустимо

Интервю с д-р Любомир Маринчев, началник на Отделението по ревматология в МБАЛ „Софиямед”.


- Д-р Маринчев, ревматолозите отчитатe, че над 80% от хората на възраст след 60 страдат от остеоартроза. Какво представлява това заболяване?

- Това е дегенеративно ставно заболяване, при което първично се уврежда хрущялът, после се променят обемът и качеството на подлежащата кост, след което се получава възпалителна реакция в синовиалната тъкан или във вътрешната обвивка на самата става. Остеоартрозата в България наистина засяга 85% от хората над 60-годишна възраст, като тук 25% от инвалидизирането се дължи именно на този проблем. От остеоартроза страдат 2,5 пъти повече хора, отколкото от сърдечносъдови заболявания, и 6 пъти повече, отколкото от злокачествени болести. Разбира се, при нея няма голяма спешност, но хората страдат сериозно поради болката.

- Кои са основните симптоми?

- Основното, както казах, е болката и после - сутрешната скованост, която продължава до 15-20 минути и пречи на движенията. При около 1/3 от хората над 45 г. вече има такава ставна симптоматика. Най-важните рискови фактори за остеоартрозата са: възраст, свръхтегло, наследствена обремененост, тежка физическа работа, травми или професии, свързани с повтарящи се, еднотипни движения.

- Какво е лечението?

- Има няколко вида лечения, като основната терапия цели именно намаляване на болката и на дискомфорта, които хората изпитват. Основно се прилагат т.нар. нестероидни противовъзпалителни лекарства, но и с тях, както с всяко лекарство, трябва да се действа внимателно. Много е важен балансът между полза и риск. Тези лекарства като странично действие могат да атакуват стомашно-чревния тракт и сърдечносъдовата система, особено застрашени са хората, имали вече такива проблеми.

Ние, специалистите, винаги обръщаме внимание, че при остеоартрозата няма излекуване, но е много важно да се спре по-нататъшното развитие на болестта, защото в обратния случай се стига или до нелеко оперативно лечение, или до инвалидизиране. Когато се потърси навреме специалист и се започне лечение, има модерни препарати, които подпомагат поддържането на нормалната структура и функция на ставния хрущял, в състояние са да осигурят по-добро качество на живота на пациента. Доказано добър препарат в това отношение е Flexodon A, чиито компоненти, приложени в конкретната комбинация, взаимно усилват и допълват резултатността си.

При всеки симптом за остеоартроза  трябва бързо да се потърси ревматолог, всяко самолечение е недопустимо. За съжаление заради постоянната болка много хора се опитват по всякакви начини да се спасят от нея или поне да я намалят, отлагат да отидат на лекар и да започнат правилно лечение и с това само си вредят.

- Кои са рисковите фактори за остеоартрозата?

- Първата група са променливи рискови фактори – тези, които самият болен или близките му могат да променят. Втората група са непроменливи – дадености, на които болният не може да повлияе. Основен рисков фактор при остеоартрозата е повишеното наднормено тегло. Всички болни, които страдат от остеоартроза, особено на носещите стави - коленни, тазобедрени, които са с болки в гръбнака и са с наднормено тегло, трябва да направят всичко възможно да го нормализират. Приемете го като задача номер едно. Другото - при професии, които изискват огромно натоварване на някои стави, които вече болят, при възможност е добре болният да смени професията си или  условията на работа. Травматизмът е също важен променлив рисков фактор. И след като тези фактори са отстранени, ние пристъпваме към последващата терапия, за която вече говорихме.

_____

*За контакт с д-р Маринчев - тел. 0895 55 57 75.


Коментари