Публикация

Физическите наказания вредят на децата

Пляскането на детето може да увреди психиката му.


Използването на физически наказания при възпитаването на детето може да доведе в бъдеще до допълнителни здравни проблеми и да повлияе на психическото му развитие.

До този извод е стигнала д-р Трейси Афифи от университета „Митоба” в Канада, която заедно със свои колеги е анализирала данните от мащабно проучване, обхванало над 34 хил. души.

1300 от участниците са признали, че сa преживели физически наказания (блъскане, удряне, ритане) от страна на родителите си.

Най-често установените проблеми при анкетираните били затлъстяване – при 31 на сто,  и депресия. От сърдечносъдови заболявания страдали 28 % от хората, а от артрит – 25 на сто.

В семейства, в които се практикувала физическа дисциплина, при децата се наблюдавало повишено безпокойство, нарушение на съня, отслабване на имунитета. Това впоследствие довело да развитието на хроничен стрес, който се отразил на здравословното състояние като цяло и допринесло за появата на чести заболявания.

При децата, които били обиждани и удряни, се наблюдавали по-чести промени в настроенията и били по-склонни да посягат към алкохола и наркотиците.


Коментари