Публикация

Нова рокада в Александровска болница

Таня Андреева извади декана на медицинския факултет към МУ от Съвета на директорите и сложи човек от „Шейново”


Деканът на Медицинския факултет към МУ–София, проф. Марин Маринов е бил освободен от Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска”, а на мястото му е назначена д-р Сема Фаикова-Колева от Втора САГБАЛ „Шейново”. Рокадата е разпоредена от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева със заповед от 3 юли тази година.

В писмо до нея, до ръководството на БЛС и до Академичния съвет на МУ–София, членовете на факултетния и на деканския съвет на Медицинския факултет заявиха категоричното си несъгласие с решението. Според тях отстраняването на представителя на факултета от борда на „Александровска” е безпрецедентен акт. Преподавателите напомнят, че през последните десетилетия деканът на Медицинския факултет е бил неизменно в състава на директорите на лечебното заведение и че всички досегашни министри независимо от политическата си принадлежност са спазвали логиката и целесъобразността на тази традиция.

Представителите на двата съвета настояват министър Андреева да преосмисли решението си и да възстанови членството на декана на Медицинския факултет в съвета на директорите.

В последните месеци в съвета непрекъснато се правят промени, което създава напрежение и поставя под съмнение усилията на болницата да работи качествено, твърдят от здравното заведение. В него последователно се смениха Виолета Димитрова, Атанас Темелков, след това пак Виолета Димитрова като председател.

От Министерството на здравеопазването отказаха коментар.


" }-->

Коментари