Публикация

Проф. Тодор Попов: Ваксините не предизвикват алергии

Съдържанието на яйчен белтък в съвременните препарати за имунизация е пренебрежимо, твърди специалистът от Клиниката по алергология в Александровска болница


-  Проф. Попов, много родители в последно време отказват да ваксинират децата си от страх да не се алергизират. Имат ли основания подобни опасения?

-  Не. Истината е, че много родители ползват алергиите като предлог да не правят имунизации на децата си. За мнозина това е контрапункт на отминалото време, вътрешна потребност да демонстрират „свирепо” чувство на лична свобода. Често те отиват специално да извадят документ, че детето е алергично, за да имат психологическо извинение пред самите себе си и така да официализират вътрешната си съпротива срещу съответната имунизация. Утешават се, че няма смисъл да ваксинират детето си, защото около тях има достатъчно имунизирани. Смело твърдят, че няма от кого да се прихване зараза.

-  Все пак има ли реално опасност?

Ваксините категорично не могат да причинят алергии. В по-стари времена те се правеха върху среда, съдържаща яйца. Затова се предполагаше, че децата с яйчена алергия могат да направят драматични реакции към тях. С годините това беше отстранено. Съгласно водещите световни медицински директиви съдържанието на белтък в съвременните ваксини е сведено до минимум и е напълно пренебрежимо. Не може да предизвика никаква алергия. Точно това е двигателят на технологиите за производство на ваксини – да бъдат максимално щадящи и да бъдат абсолютно безопасни за всички, независимо от техния алергичен статус.

-  Все пак и минималното количество може да се окаже проблем при деца със силна алергия.

-  В България има максимум 2-3 деца с много силно изявена яйчена алергия. Чисто теоретично може да се допусне някаква реакция. За такива случаи си има един алгоритъм, който сме развили в експертни препоръки за поведение при пациенти със съмнение за алергия. Той е на базата на включва експертен консенсус и включва съответни изследвания с тестуване към съответния алерген. Има възможност да се направи т.нар. десинсибилизация – лечение, при което се започва с малки дози и се продължава с по-големи в името на безопасността на пациента. Така подходът, който се прилага при алергия, се използва и за деца, които ще се ваксинират.

-  За всички ваксини ли е приложим, или само за някои?

-  В най-голяма степен важи за грипната ваксина, но теоретично може да изполва и при други. Принципът е един и същ. Има ли съмнение за безопасността на детето, а и за възрастния, задължителна е подготовка със съответни противоалергични средства. Ако все още има риск, прилага се специфична хипосенсибилизация. Това, разбира се, не е от компетентностите на един родител и задължително трябва да се прецени от алерголог. У нас имаме доста развита мрежа от алерголози в България – над 100 са. Навсякъде в рамките на няколко десетки километра има алерголог, който може да поеме отговорността. В крайна сметка става дума точно за това. Но, пак искам да повторя, че вероятността нещо лошо да се случи със съвременните ваксини, е практически нулева.


Коментари