Публикация

Кръвообращението страда през горещините

Важно е да се осигури достатъчен прием на течност, но само това не е достатъчно.


Мнозина са запознати с рисковете от проблеми със здравето през зимата, но пренебрегват изпитанията, на които организмът е подложен през лятото. Става въпрос не само за опасността от резки колебания на кръвното налягане, стенокардни пристъпи и склонността към аритмии.

Сред основните проблеми през горещите дни е хемоконцентрацията. Това означава сгъстяване на кръвта заради повишената загуба на течности при изпотяването. Дори обаче да не се изпотявате видимо, организмът губи течност и при дишането. Кръвта става по-гъста и тече по-бавно, особено през най-фините разклонения на артериите. По този начин се създава предпоставка за възникване на съдови инциденти, особено ако при конкретния човек са налице често срещаните рискови фактори – хипертония, висок холестерол, диабет, обездвижване.

Затова е особено важно през лятото да се осигури адекватен прием на течности при страдащите от сърдечносъдови заболявания.

Но само това не е достатъчно. За да се намали рискът от образуване на тромби в кръвоносната система, често лекарите дават различни медикаменти. Така два от най-важните органи – сърцето и мозъкът, се предпазват от остри нарушения в кръвоснабдяването, причиняващи съответно инфаркт или инсулт. Но освен предписаните лекарства всеки човек с повишен риск може да приема препарати, разработени на базата на полезните свойства на отдавна доказани лечебни растения.

Сред тях с много съществен ефект върху кръвооросяването на мозъка и крайниците е гинко билоба. Извлекът от това растение не само подобрява течливостта на кръвта и еластичността на кръвоносните съдове, но има силен антиоксидантен ефект. Редовният прием на доказани препарати, съдържащи гинко билоба, подобрява паметта и концентрацията, премахва чувството за постоянно студени ръце и крака и се отразява позитивно на жизнената енергия като цяло. Съществен плюс на билковите добавки е практическата липса на странични ефекти при спазване на указанията на производителя.

Коментари