Публикация

Нови данни за възможно лечение на рака на дебелото черво чрез стимулиране на имунната система

Научните изследвания потвърждават биологичното действие на лекарството MGN1703 и откриват възможност да се идентифицира кои пациенти с рак на стомашно чревния тракт ще се повлияят положително от това лечение.


Нови данни за възможно лечение на рака на дебелото черво чрез стимулиране на имунната система бяха представени на XV Световен конгрес за рака на стомашно-чревния тракт. Научните изследвания потвърждават биологичното действие на лекарството MGN1703 и откриват възможност да се идентифицира кои пациенти с рак на стомашно-чревния тракт ще се повлияят положително от това лечение. Съобщението бе направено от проф. Ханс Йоаким Шмол от университета “Мартин Лутер”, в германския град Хале.

MGN1703 е малка ДНК молекула, която се открива с един рецептор - наречен рецептор 9, изявен в определени клетки на имунната система. Лекарството е насочено към широко активиране на всички компоненти на вътрешната имунна система, за да се стимулира разрушаването на раковите клетки.

Новите данни са получени от финалния анализ на втората фаза на проучването, през която са изследвани MGN1703 на 59 пациенти с рак на дебелото черво и наличие на метастази. Международното изследване, с подкрепата на благотворителната фондация IMPACT бе извършено с участието на пациенти, които са постигнали контрол над болестта след 4 - 6 месечна химиотерапия. 

Стандартната химиотерапия за пациенти с рак на дебелото черво с метастази, които се повлияват от лечението  често се прекратява изцяло или временно докато болестта не прогресира. Именно през периода на паузата на лечението беше приложено новото лекарство. Проф. Шмол и екипът му възнамерявали да изпробват лекарството върху 129 пациенти, но поради трудности с набирането на участници, изследването се ограничило върху 59 души. На случаен принцип 43 пациенти приемали MGN1703, а 16 – плацебо. След проследяване в продължение на 17,3 месеца, се оказало, че MGN1703 удължава периода на оцеляване, в който болестта не прогресира.

Предварително планиран анализ на популацията на имунните клетки установи, че активирането на определена подгрупа на клетките на имунната система, наречена "Природен Убиец Т Клетки (Natural Killer T Cells)", дава възможност да се предвиди кои пациенти могат да се възползват от лекарството, посочва проф. Шмол. “С изключение на един пациент, при всички други пациенти лекувани с MGN1703 установихме значително увеличение на CD14+CD169+ моноцити. В същото време такова увеличение липсваше при пациентите приемали плацебо, което показва че лекарството има биологичен ефект, каза той.

Проф. Шмол посочи, че новите данни, представени на конгреса показват много интересна тенденция, която трябва да се проследи и потвърди в едно по-широко проучване. Тъй като, за да има резултат лечението с имунотерапевтични лекарства, като MGN1703 изисква повече време, вероятно пациентите, които имат тумори в по-лека форма и са се повлияли от химиотерапията, ще имат повече полза от лечението с MGN1703, каза той.

Представените резултати показват за първи път една популация на имунни клетки, способна и да идентифицира пациентите, които биха имали по-голяма полза от MGN1703. Нарастват доказателствата, че пациентите, които се подават на имунотерапията ще имат контрол върху заболяването си за един много дълъг период. Необходимо е още едно широко изследване, което да потвърди тези интересни открития, заяви проф. Шмол.

Коментирайки откритието, говорителят на Европейската асоциация по медицинска онкология ЕSMO Мишел Дюкрьо заяви, че новите резултати доказват концепцията за този подход. Това е обещаващо лекарство, което е част от нова концепция за поддържаща терапия с имуномодулация, каза той и посочи необходимостта от потвърждение на откритието.

Източник: Европейска Асоциация по медицинска онкология


Коментари