Публикация

КНСБ не подкрепя увеличаването на здравната вноска

Директори определяли болници като частни и отказвали диалог със синдикалните организации в тях.


„Вариант за допълнителни средства в здравеопазването е да се предприемат законодателни промени, с които да се отпуши работата на доброволните здравноосигурителни фондове. В тази връзка не подкрепяме повишаването на здравноосигурителната вноска от 8 на 9 процента, както в момента се предлага”. Това каза д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и председател на федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ-КНСБ), по време на среща с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, съобщава в. „Дума”.

Представителите на синдиката сигнализираха, че има директори, които определят болниците като частни, и категорично отказват да водят диалог със синдикалните организации в тях.

Д-р Кокалов напомни искането на КНСБ да отпадне регистрационният режим на болниците по линия на Търговския закон и да се създаде специален закон за тяхната регистрация по примера на Германия.

Въпросите, които се отнасят за повишаването на основните възнаграждения на работещите, разпределянето на средства за допълнително материално стимулиране, трябва да бъдат обсъждани в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. Затова ръководството на ФСЗ-КНСБ настоя да бъде определен председател на съвета и той да бъде свикан в най-близко време, а министърът пое ангажимент за това, става ясно още от публикацията.


Коментари