Публикация

Фармацевти: Да се въведе строга регулация в ценообразуването на лекарствата

Имало драстични разлики в цените на лекарствата в аптеките.


Българският фармацевтичен съюз настоява спешно да бъде въведена строга регулация и да се пресекат всякакви неетични търговски практики в сферата на лекарствоснабдяването.

Искането си съсловната организация отправя не за първи път, като сега поводът е излъчен репортаж по БНТ, от който става ясно, че разликата в цената на един медикамент за кръвно в отделните аптеки може да е двойна. Голямото разминаване идвало от това, че складовете зареждали с различни цени различните аптеки, в зависимост от това дали имат договор със здравната каса или не. Тези с договор получавали по-евтино медикаментите.

„Считаме, че е необходимо Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира за констатираните разлики от над 100% в цената на лекарствения продукт, обект на репортажа. До въвеждането на твърди и еднакви цени на лекарствата по лекарско предписание подобни деформации нямат да бъдат изолиран случай”, посочват от фармацевтичния съюз.

Според съсловната организация това вреди на качеството и обема на фармацевтичните услуги, на рационалната лекарствена употреба, както и на доверието на пациентите в системата на здравеопазване.

Коментари