Публикация

Млади лекари и студенти готови на протест заради рокадите в „Александровска”

Проф. Марин Маринов беше отстранен от състава на Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска”.


Асоциацията на студентите медици в България - София (АСМБ–София) и Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО) изразиха несъгласието и възмущението си от отстраняването на декана на Медицинския факултет проф. д-р Марин Маринов от състава на Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска”.

На 3 юли в Министерството на здравеопазването е взето решение да се извърши подмяна в състава на Съвета на директорите на университетската болница. На мястото на проф. д-р Марин Маринов е назначена д-р Сема Фаикова-Колева от Втора САГБАЛ „Шейново”.

В позицията си, изпратена до министър д-р Таня Андреева, двете асоциации отбелязват, че деканът е гарант за развитието на академичния състав в болницата и за устойчивото протичане на учебно-преподавателския процес, осъществяван в нея с хилядите български и чуждестранни студенти, докторанти и специализанти.

Неприсъствието на декана на МФ в Съвета на директорите на „Александровска“ болница според тях е потъпкване на институцията на Медицинския университет в София и незачитане на гласа на академичната и студентската общност на учебното заведение.

„Студентите по медицина и младите лекари в МУ-София очакват от МЗ да преосмисли решението си и да възстанови деканското присъствие в Съвета на директорите на „Александровска”. При незачитане на мнението ни сме готови да преминем към ефективни протестни действия”, се казва още в позицията на организациите.

Вчера и членовете на факултетния и на деканския съвет на Медицинския факултет изразиха категоричното си несъгласие с решението на министерството.


Коментари