Публикация

Рибата понижава тревожността при бременните

Гестационната тревожност неведнъж е свързвана с ниско тегло на новороденото и преждевременно раждане.


На бременните жени често им се налага да контролират менюто си, за да не трупат твърде много килограми. Лишаването от любимите храни обаче може да предизвика тревожност. Според учени от университета в Бристол и Федералния университет на Рио де Жанейро тази нервност може да се компенсира с консумация на риба и други морски дарове, съобщи Medical News Today.  Ефектът от рибата бил наблюдаван при 9530 бременни, които попълнили въпросник по хранене и в продължение на 32 седмици минавали тест за установяване нивото на тревожност.

Оказало се, че жените, които не консумирали морски дарове, имали по-високи нива на тревожност с 53% по-често от другите бъдещи майки, които редовно включвали риба в менюто си. Вегетарианството при бременните пък увеличавало с 25% вероятността от силна тревожност.

Гестационната тревожност неведнъж е свързвана с ниско тегло на новороденото и преждевременно раждане. Напрежението на майката се отразява върху развитието на нервната система на детето и неговите механизми за справяне със стреса. По тази причина специалистите препоръчват дори на бременните със симптоми на тревожност да се дават полиненаситени мастни киселини n-3 или риба.


Коментари