Публикация

Слушането на музика намалява болката при децата

Децата, слушали музика по време на инжекции, ги понесли много по-добре.


Слушането на музика намалява чувството за физическа болка при децата, установи канадско проучване.

Екипът на д-р Лиза Хартлинг от Медицинския факултет към университета в Албърта провел клинични тестове с 42 деца на възраст между 3 и 11 години. Всички те били приети в спешното отделение на педиатрията „Столъри” в град Едмънтън и трябвало да им бъдат направени интравенозни инжекции.

На някои от децата им била пускана музика по време на процедурата, на други - не. Изследователите измерили нивото на стрес при децата, изпитаната болка и сърдечния им пулс.

„Открихме, че децата различно реагират на болката, в зависимост от това дали слушат музика или не”, заяви д-р Хартлинг, цитирана от БТА.

„Музикалният съпровод по време на болезнени процедури е ефикасен и евтин метод за снижаване на чувството за болка в клинична среда”, допълва тя.

Децата, слушали музика по време на инжекциите, ги понесли много по-добре, чувствали по-малка болка и показали по-ниски нива на стрeс.

В „музикалната група” 76 на сто от малките пациенти много лесно понесли интравенозната манипулация. В „немузикалната група” - само 38 на сто.

„Имаме неопровержими научни доказателства, че мозъкът реагира на музиката и на нейните различни видове по специфичен начин”, заяви д-р Хартлинг. Влиянието й върху прага на поносимост към болката трябва да бъде допълнително проучено, което ще доведе до по-добри клинични резултати”.


Коментари