Слушането на музика намалява болката при децата
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Слушането на музика намалява болката при децата

Слушането на музика намалява болката при децата

Децата, слушали музика по време на инжекции, ги понесли много по-добре.

Слушането на музика намалява чувството за физическа болка при децата, установи канадско проучване.

Екипът на д-р Лиза Хартлинг от Медицинския факултет към университета в Албърта провел клинични тестове с 42 деца на възраст между 3 и 11 години. Всички те били приети в спешното отделение на педиатрията „Столъри” в град Едмънтън и трябвало да им бъдат направени интравенозни инжекции.

На някои от децата им била пускана музика по време на процедурата, на други - не. Изследователите измерили нивото на стрес при децата, изпитаната болка и сърдечния им пулс.

„Открихме, че децата различно реагират на болката, в зависимост от това дали слушат музика или не”, заяви д-р Хартлинг, цитирана от БТА.

„Музикалният съпровод по време на болезнени процедури е ефикасен и евтин метод за снижаване на чувството за болка в клинична среда”, допълва тя.

Децата, слушали музика по време на инжекциите, ги понесли много по-добре, чувствали по-малка болка и показали по-ниски нива на стрeс.

В „музикалната група” 76 на сто от малките пациенти много лесно понесли интравенозната манипулация. В „немузикалната група” - само 38 на сто.

„Имаме неопровержими научни доказателства, че мозъкът реагира на музиката и на нейните различни видове по специфичен начин”, заяви д-р Хартлинг. Влиянието й върху прага на поносимост към болката трябва да бъде допълнително проучено, което ще доведе до по-добри клинични резултати”.


Мнения