Публикация

Рискът от смъртоносни късни усложнения при морбили e доста по-голям

Проучване на университета Вюрцбург показа, че честотата на определен паненцефалит, предизвикан от инфекцията, е 1 на 3300 случая


Много повече деца, отколкото се смяташе досега, развиват форма на смъртоносно възпаление на мозъка като последица от прекарано морбили. Това показва ново проучване, цитирано от немския в. „Ди Велт”. Бебетата са особено застрашени.

Проучването излиза със заключение, че смъртоносните късни последици от инфекция с морбили То е осъществено от съвместен екип на университета във Вюрцбург и на Баварската агенция за здраве и сигурност на храните. Възпалението на мозъка е възможно дори години, след като детето е прекарало заболяването. Този така наречен склерозирал паненцефалит (SSPE) протича винаги с летален изход. Досега се смятало, че тези късни последици от инфекциозното заболяване засягат 1 от 100 000 случая, но сега учените от Германия уточниха, че честотата им всъщност е 1 на 3300 случая.

SSPE води до постепенна загуба на умствените способности и завършва с будна кома, в която болните умират месеци или дори години по-късно. Лечение на това късно усложнение в момента не е възможно. Между 2003 и 2009 г. в Германия са регистрирани общо 31 случая на SSPE. Всички деца са били под 5 г. в момента на първоначалното заболяване. За същия период са докладвани 42 600 случая на морбили. Така учените изчислили, че честотата на усложнението е едно на 3300. Рискът за децата, които са се разболели на възраст под 12 месеца, е още по-голям, уточняват авторите на проучването, публикувано в престижното списание Plos One. Ваксината наистина пази от морбили с висока ефективност, поставянето й обаче не е възможно преди навършването на 11-ия месец. По този начин съвсем малките бебета няма как да бъдат защитеви, предупреждава Бенедикт Вайсбрих от университета във Вюрцбург.

Родителите трябва спешно да имунизират децата си веднага, щом това е възможно, допълва той. Само когато повечето хора са имунизирани, морбили може да бъде изкоренено. През 2013 г. в Германия са регистрирани 1040 случая. Ръстът в заболеваемостта стана причина в публичното пространство там напоследък все по-настойчиво да се чуват призиви определени имунизации да станат задължителни. Световната здравна организация си беше поставила за цел да изкорени морбили в Европа през 2010 г. Оказа се обаче, че в много страни, сред които и Германия, обхватът на имунизираните не е достатъчен. Сега новата цел е 2015 г.


Коментари