Публикация

Еректилната дисфункция се лекува и инвазивно

Интервю с доц. Иво Петров, началник Клиника инвазивна кардиология и ангиология в Сити клиник – София.


- Доц. Петров, има ли връзка между състоянието на сърдечносъдовата система и сексуалните възможности на мъжете?

- Има няколко чуждестранни проучвания, които показват, че най-малко 40 на сто от мъжете с исхемична болест на сърцето имат и еректилна дисфункция. Трябва да е ясно, че атеросклерозата е дифузен процес и обикновено не щади нито един орган. Затова, ако имаме пациент с доказана атеросклероза в определена артериална зона, например сърцето, много вероятно е да са засегнати и други зони, включително кръвоснабдяването на половите органи.

А извън психологическите причини за еректилна дисфункция, най-често тя се предизвиква именно от невъзможност за адекватна доставка на кръв до кавернозното тяло на половия член. В такъв случай не помагат и модерните препарати за предизвикване на ерекция, известни в медицината като фосфодиестеразни инхибитори.

- При еректилна дисфункция как се достига до реалната причина за проблема?

- Диагностиката се извършва комплексно – от уролози-андролози, сексолози и специалисти по инвазивна диагностика и лечение на сърдечносъдовите заболявания. Когато се изключат психологически, хормонални и други специфични причини за проблема, остава да се провери проходимостта на артериите в малкия таз. Това може да стане и без инвазивно изследване, а чрез компютърна томография с контраст. Резултатите от скенера не само показват има или не атеросклероза на съответните артерии, но и ни насочват къде да интервенираме при доказани плаки.

- Какво е лечението при съдова причина за импотентността?

- От няколко години съвременната медицина работи по посока на радикалното решаване на проблема чрез възстановяване на пълноценния кръвоток в артерията, отговорна за еректилната дисфункция. Прави се дилатация по подобие на интервенциите в сърдечните артерии и при необходимост може да се постави стент. Интересното е, че като калибър артериите, снабдяващи сърцето и кавернозното тяло на пениса, са с много близки. Затова и при двата типа интервенции могат да се използват коронарни стентове, излъчващи лекарства, за да са по-добри резултатите.

- Това прави ли се вече рутинно?

- В някои държави вече има серии от упешни процедури. Водещи са САЩ, както и Индия. Съдовият достъп може да е през радиалната артерия на ръката и през бедрената артерия. Конкретното решение се взима от лекуващия екип. Но пациентите трябва да са наясно, че след интервенцията трябва да полагат усилия за здравословен живот по отношение на контрола на рисковите фактори – пушене, хипертония, дислипидемия, диабет, тегло.

- Какви са рисковете?

- Артериите в областта на малкия таз не са в постоянно движение, както е при сърцето, затова и инвазивната процедура в този регион е с по-малък риск, в сравнение с една стандартна коронарна интервенция. По отношение на резултатите, те са много добри при огромния процент от пациентите. Ако процедурата се окаже неуспешна, това означава състоянието да остане същото, но не и да се влоши допълнително сексуалната функция.

- Какъв е вашият личен опит?

- Вече имаме двама пациенти, като при единия беше стеснена по-голяма артерия. И двамата сега се чувстват много добре и водят нормален сексуален живот. Тъй като става въпрос за непосредствено възстановяване на притока на кръв към половата зона, резултатите от лечението са налице веднага. В клиниката имаме и професионалната, и чисто технологичната готовност да правим такива интервенции.

- Възможно ли е проблем с ерекцията да създаде често срещаното заболяване разширени вени в областта на тестисите – варикоцеле?

- Да, защото всяка стаза (задържане и затрудняване на кръвотока) пречи на нормалната функция на съответния орган. Но вече и варикоцелето може да се лекува без отворена операция. В разширените венозни съдове се вкарват по инвазивен път специални койлове („микро пружинки” – б.р.), които не позволяват задържането на кръвта.


Коментари