Публикация

Скалпел различава здрави тъкани от ракови образувания

Нужни са му само 3 сек., за да информира хирурга за вида тъкан, която той е на път да изреже.


Нов вид „умен” скалпел може да различи здрава тъкан от раково образувание, а това ще позволи на хирурзите да изрязват по-ефикасно тумори, сочат резултатите от изследване, цитирани от световните информационни агенции.

Новият скалпел, кръстен iKnife, ползва слаб електрически ток, за да създаде малко количество пара, когато изрязва човешка тъкан. Тази пара е изследвана и така инструментът може да определи дали тъканта е здрава или включва ракови клетки.

Експерименти с 91 пациенти са показали, че диагностиката с помощта на iKnife е особено прецизна и достатъчно надеждна, за да бъде ползвана в хирургичните отделения.

Новият скалпел ползва масспектрометър, за да изследва парата, която се отделя при изрязването на тъканта. На iKnife са нужни само 3 секунди, за да информира хирурга за вида тъкан, която той е на път да изреже.

Сегашните технологии, при които тъканна проба е изпратена в лаборатория, за да бъде изследвана, са скъпо струващи и отнемат между 20 и 30 минути, отбелязват извършилите изследването британски и унгарски учени, цитирани от БТА.

Те припомниха, че в редица случаи пациенти са принудени да се подложат на няколко хирургически интервенции заради технологични несъвършенства.

Новият скалпел може да подобри диагностиката на тумори и да повлияе върху вземането на решение по време на операция,  увериха учени от лондонския Импириъл колидж.

Д-р Стефани Берник, ръководителка на отделението по онкологична хирургия в болницата „Ленъкс Хил” в Ню Йорк, намира резултатите от изследването за впечатляващи.

Новият скалпел трябва да се изпробва в по-широкомащабни изследвания, но резултатите от първите тестове предизвикват огромен интерес, увери тя.

Данните от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.


Коментари