Публикация

Оргазъм или сладка смърт

По време на оргазъм пулсът може да достигне до 150-180 удара в минута


Що е то оргазъм?

Това e кулминационният момент в сексуалния цикъл. Най-висшето сладоразтърсващо полово удоволствие, духовен и физически екстаз. Произлиза от гръцките думи orgazma - узряване, и orge - импулс.

Как се проявява?

Оргазмът представлява приятно затопляне в областта на половите органи, което бързо нараства. Появяват се съкращения на мускулатурата на лицето, крайниците и в областта на таза, съпроводени с ускорен пулс. По време на оргазъм  кожата на гърдите и лицето почервенява, пулсът може да достигне до 150-180 удара в минута, а артериалното налягане значително се повишава. Дишането се учестява, дори може да има прояви на недостиг на въздух. В емоционално отношение оргазмът е съпроводен със силни въздишки, стонове, викове, несвързан говор и силно вкопчване в партньора.

Какви са етапите му?

Оргазмът преминава през три етапа:

1. Натрупване на сексуалните усещания;

2. Апогей на половото удоволствие; 

3. Утихване, придружено със мускулни спазми - при мъжа тогава настъпва еякулацията.

По какво се различават мъжкият и женският оргазъм?

При мъжа обикновено оргазмът се свързва с еякулация, но това твърдение не винаги е вярно. Има мъже, които получават оргазъм без да еякулират. Продължителността на оргазма при мъжа обичайно е няколко секунди. При жените, както в повечето житейски неща, е по-сложно. Някои жени усещат оргазма като топла връхлитаща вълна, която ги разтърсва. Други изпадат в състояние на безтегловност и в момента на оргазма загубват представа за време, място и пространство. 

Жената може да изпитва различни по сила и продължителност оргазми, но често може да симулира такива, и то много убедително, особено ако мъжът е сексуално неопитен. Освен това, когато жената е силно привлечена емоционално и физически от даден мъж, тя може да бъде сексуално удовлетворена, без да получи оргазъм. При жените се наблюдават многократни оргазми, които могат да следват през 1-2 минути, или малко на брой, но по 20 секунди.

Според американските сексолози Мастърс и Джонсън жената получава оргазъм при едновременно дразнене на клитора и вагината. Някои жени изпитват оргазъм  без допълнително дразнене на клитора, но това не означава, че получават само вагинален оргазъм. Любопитното е, че оргазъм може да се получи и при стимулиране на някои ерогенни зони -  например гърдите, както и при анален секс – и за двата пола. 

Има ли пречки за оргазма?

Пречките за оргазма могат да бъдат недостатъчна възбуда, стресови ситуации и постоянните конфликти в една връзка. В крайна сметка, за да се достигне оргазъм, трябват всеотдайност, фантазия и много, много труд. Колкото е по-силна емоционалността на човек, толкова по-силен е оргазмът.

Научете се да обичате себе си, опознайте тялото си и ще откриете собствения си път към оргазма!

* Д-р Тодор Еров е общопрактикуващ лекар от София, който се занимава със сексопатология


Коментари