Публикация

Ниските температури помагат за здравия сън

От значение са и материалите, от които е изработен матракът.


Високите температури в помещението влияят на естествения механизъм на охлаждане на тялото, който се включва непосредствено преди сън. Така човек трудно заспива или сънят му е неспокоен.

Д-р Крис Идзиковски, ръководител на Единбургския център на съня, обяснясни, че преди заспиване през ръцете, лицето и краката на тялото на човек се отделя топлина. Охлаждането продължава до около 4 часа сутринта. Ако нещо пречи на
намаляването на температурата, качеството на съня незабавно се влошава. Човек просто не може да заспи. Затова е много важно добре да се подбира спалното бельо. За предпочитане са естествените тъкани.

Ако матракът е изработен от синтетични материали, над него задължително трябва да има слой от естествена вата. Друг съвет за добрия сън е, ако човек има такива проблеми, да държи възглавницата си в хладилника и да я вади непосредствено преди
лягане.

Полезно за добрия сън е ръцете да се държат няколко минути в студена вода. Важното е човек да легне веднага след това. От гледна точка на охлаждането на тялото не е добра идея човек да спи гол.

Идеалният вариант е свободна нощница или пижама от памук или коприна. Влакната на тези тъкани поглъщат влагата, отделяна от кожата.


Коментари