Публикация

Не лекувайте изгарянията сами

В повечето случаи травмите са резултат от неглижиране на моментната ситуация и могат да бъдат предотвратени.


Проф. Дора Танчева дмн, УМБАЛСМ "Пирогов"

Първата реакция след изгаряне в домашни условия много зависи от размера на поразения участък, от локализацията и от източника на травмата.

При по-малки изгаряния помага охлаждането – чрез заливане със студена вода например. При по-голям обхват на пораженията обаче подобно действие не се препоръчва, защото може да доведе до охлаждане на цялото тяло. Раната трябва да се завие с чиста кърпа, да се отстранят изгорелите тъкани (ако е възможно) и незабавно да се потърси лекарска помощ.

Категорично не бива да се предприема никакво третиране на наранените повърхности, защото това може да предизвика допълнително замърсяване,  инфекции и съответно - утежняване на пораженията и на общото състояние на пациента.

Ако пострадалият е възрастен човек, той може да приеме аналгин или някакъв друг обезболяващ медикамент. При малките деца обаче, това не е препоръчително – всяка една манипулация трябва да се осъществи под контрола на лекар.

Много важно е да се отбележи, че голяма част от изгарянията могат да бъдат предотвратени. В повечето случаи те са резултат от неглижиране на моментната ситуация.

Така например при децата до 3-годишна възраст най-честите поражения се дължат на горещи течности – в кухнята или при къпане на бебето. В интервала между 3- и 7-годишна възраст преобладават т. нар. пламъкови изгаряния – оставени без надзор, децата опитват да запалят кибрит или запалка. Особено сериозни са електрическите изгаряния, които са най-чести при подрастващите.   

Електрическите изгаряния с много тежки последствия са характерни и за възрастните пациенти – най-често се свързват с опити за кражба на кабели. Може би ще прозвучи странно, но риболовът също крие опасности. Инцидентите се случват, когато рибарите се разположат до водоеми в близост до електропроводи с високо напрежение. По принцип въдиците се изработват от материали, които са добър проводник. До изгаряне се стига, ако въдицата е мокра и заедно с кордата се оплете в проводник. Имаме много такива случаи, като последствията са изключително сериозни – с тежки изгаряния, с опасност за живота, с ампутация и дори с летален изход.

Газовите бутилки и електрическите бойлери също са сред причините за много сериозни травми.


Коментари