Публикация

Доц. Стоян Миланов: Спешната помощ у нас е на ниско ниво

Причината за изоставането е липсата на съвременна нормативна база и на адекватно финансиране.


Спешната медицина в България изостава от развитието на специалността в другите страни и е на ниско ниво, предупреди директорът на „Пирогов” доц. Стоян Миланов, който е и национален консултант в тази област. Хората изливат недоволството си от дългото чакане на линейките и некачественото обслужване върху самите лекари, но отговорността за състоянието на системата е на самата държава. Вече години наред тя отказва да се ангажира с решаването на натрупаните проблеми в спешната помощ. Освен да се осигурят пари, тъй като сега заплащането е мизерно, абсолютно наложително е да се предприемат и адекватни организационни мерки за промяна на остарялата нормативна база, каза още доц. Миланов. В момента политиците били заети с това да пропагандират спешната помощ като безплатна, като в същото време тя струва на болниците страшно много пари. Тъй като не е регламентирано кой плаща за болните в много от случаите, разходите в крайна сметка се покривали от приходите на лечебните заведения за заплати на персонала.

Наскоро имахме неосигурена пациентка, която пристигна с тежка жлъчна криза – състояние, което може да е и животозастрашаващо, сподели доц. Миланов. В „Пирогов” я приели, оперирали, излекували. Когато я изписали, представили на неосигурената пациентка фактура, тъй като здравната каса не плаща за операцията на неосигурени, дори ако тя е била направена по спешност. Жената обаче бурно възразила. Сега от „Пирогов” правят запитване дали тя не е социално слаба. Тогава би имало надежда да получат все пак някакви пари от специалния фонд на социалното министерство. Неговите критерии обаче са твърде строги – човекът не бива да има собствено жилище, нито дори по-скъпа вещ от телевизор. Ако тя не се окаже социално слаба, накрая разходите за лечението в крайна сметка ще бъдат поети от болницата. Като тази жена има много други, разходите за тяхното лечение възлизат на милиони, поясни доц. Миланов.

Още за проблемите на спешните медици в България и за дейността на новоучреденото дружество по спешна медицина у нас четете в интервюто с доц. Стоян Миланов, което ще бъде публикувано в CredoWeb.


Коментари