Публикация

Гладуването увеличава добрите бактерии в чревната флора

Бактериите Lactobacillus се чувстват прекрасно при намален прием на калории с храната, разкри проучване на университета в Шанхай.


Гладуването или намаляването на калориите драстично променя чревната флора, а това пък увеличава продължителността на живота, съобщи ABC News. Китайски учени от университета в Шанхай „Цзяо Тун” наблюдавали този ефект при мишки.

Оказало се, че бактериите Lactobacillus се чувстват прекрасно при намален прием на калории с храната. Тези бактерии помагат на организма да се защитава от болести и така на практика удължават живота. Според учените достатъчно е да се намали приема на калории с 30%. Изводът обаче се отнася за гризачите. С колко трябва да се намалят калориите при човека не е много ясно.

Сигурно е едно -  става дума за универсален механизъм, за който няма никакво съмнение, че ще работи и при хората. Все пак това повдига въпроса за генетичното разнообразие. Индивидуалната характеристика на гените прави хората толкова различни, че е много трудно да се предвиди как ще реагира организмът на евентуалните доброволци на нискокалорична диета. Трябва също така да се помисли за други фактори като физическа активност, възраст и професията на всеки човек. Това са все въпроси, които правят много трудно съставянето на еднаква за всички хранителна програма. Схемата за ограничаване на калориите ще се прави индивидуално за всеки.


" }-->

Коментари