Публикация

Гладуването увеличава добрите бактерии в чревната флора

Бактериите Lactobacillus се чувстват прекрасно при намален прием на калории с храната, разкри проучване на университета в Шанхай.


Гладуването или намаляването на калориите драстично променя чревната флора, а това пък увеличава продължителността на живота, съобщи ABC News. Китайски учени от университета в Шанхай „Цзяо Тун” наблюдавали този ефект при мишки.

Оказало се, че бактериите Lactobacillus се чувстват прекрасно при намален прием на калории с храната. Тези бактерии помагат на организма да се защитава от болести и така на практика удължават живота. Според учените достатъчно е да се намали приема на калории с 30%. Изводът обаче се отнася за гризачите. С колко трябва да се намалят калориите при човека не е много ясно.

Сигурно е едно -  става дума за универсален механизъм, за който няма никакво съмнение, че ще работи и при хората. Все пак това повдига въпроса за генетичното разнообразие. Индивидуалната характеристика на гените прави хората толкова различни, че е много трудно да се предвиди как ще реагира организмът на евентуалните доброволци на нискокалорична диета. Трябва също така да се помисли за други фактори като физическа активност, възраст и професията на всеки човек. Това са все въпроси, които правят много трудно съставянето на еднаква за всички хранителна програма. Схемата за ограничаване на калориите ще се прави индивидуално за всеки.


Коментари