Публикация

Психичното здраве зависи от витамините в храната

Витамините могат да се преборят със стреса, да подобрят настроението и да намалят умората.Витамините и минералните добавки осигуряват енергията, която е необходима за психичната дейност на организма. Това е вярно не само за здравите хора, но и за тези, които са склонни към депресии и тревожност.

Бони Каплан, професор от университета на Калгари, е на мнение, че витамините и добавките могат да са алтернатива на пълноценните лекарства, да намаляват проявите на тревожност и депресия. Освен това те могат да се преборят със стреса, да
подобрят настроението и да намалят умората.

При изследване на 97 души, чието меню е било богато на витамини и минерални вещества, е установено, че психиката им е била по-стабилна. В списъка с полезните вещества влизат 5-хидрокситриптофан (5-HTP), витамини от групите В и D, а също
гинкго билоба и омега-3 мастни киселини, посочва БТА.

При повечето хора прилив на сили има през средата на сутринта, а след обяд настъпва спад. Силите се възстановяват към края на втората половина от деня и отново намаляват преди сън. Тези колебания зависят от пола, възрастта на човека, климатичните особености на района, в който живее.

Някои хора консумират сладки неща, за да си набавят нужната им енергия. Други предпочитат да се хранят по-често, но да похапват малки порции и да отделят повече време за почивка и тренировки.


Коментари