Публикация

Леките форми на загуба на паметта може са ранен признак за алцхаймер

Лекари от години успокояват оплакващите се от инцидентни проблеми със запаметяването пациенти, уверявайки ги, че пропуските в паметта се дължат на напредналата им възраст.


Лекари от години успокояват оплакващите се от инцидентни проблеми със запаметяването пациенти, уверявайки ги, че пропуските в паметта се дължат на напредналата им възраст. Сега, когато изследванията върху болестта на Алцхаймер фокусират вниманието върху ранната диагностика, изследователи се опитват да разберат дали тези мигове на забрава у възрастни хора не са ранни признаци на заболяването, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Идеята е нова и затова учените не са постигнали съгласие относно това на какво да бъдат приписани свързаните със загуба на паметта оплаквания при пациенти с нормални когнитивни способности. Според експерти, събрали се на международна
конференция за борба с болестта на Алцхаймер в Бостън, все повече данни сочат, че е възможно някои примери за загуба на паметта да се свържат с генетични маркери или изменения в мозъка и мозъчно-гръбначната течност, за да се предскаже по-добре кои индивиди ще развият ранни признаци на заболяването.

Идентифицирането на хора, които тъкмо са започнали да имат симптоми на болестта, е важно, защото фармацевтичните компании се стремят да разработят терапии, които я предотвратяват или отлагат развитието й. Миналата седмица компанията „Ели Лили” оповести, че ще започва нов клиничен тест с експерименталното си лекарство срещу алцхаймер соланезумаб. Този път обаче вниманието ще бъде фокусирано единствено върху пациенти с леки форми на заболяването, след като две предишни изследвания за ефекта от терапията върху хора, които са в по-напреднал стадий на болестта на Алцхаймер, не показаха значима полза.

Учени сега започват да проучват дали данните за загуба на паметта имат някаква връзка с евентуално по-късно развитие на деменция, заяви американският експерт Дийн Хартли, цитиран от БТА.

Изследването си невроложката д-р Ребека Амарилио от болницата „Бригам енд уиминс” в Бостън обхванало 189 клинично здрави хора на възраст 65 и повече години, които отговорили на въпроси за способностите си да запаметяват. Изследователите от екипа й сканирали също мозъците на участниците, за да открият наличие на протеина бета-амилоид, за който се смята, че е предвестник на болестта на Алцхаймер. Било установено, че хората с пропуски в паметта имали въпросния протеин в мозъците
си.

Дължащите се на подобни пропуски тревоги могат да са ранен признак за развитие на алцхаймер, поясни д-р Амарилио.


Коментари