Публикация

Зам.-министър Славов: Изграждането на Кръвен център в Бургас не търпи отлагане

Проф. Славов обеща пред бурзаските си колеги лично да лобира за неговото изграждане


Зам.-министърът на здравеопазването проф. д-р Чавдар Славов ще лобира за изграждането на Кръвен център в бургаската болница, информират от лечебното заведение. Проф. Славов е заявил подкрепата си по време на работна среща, организирана от управата на болницата  и президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев. Според зам.-министъра изграждането на Кръвен център е проект, който не търпи отлагане. Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Бургас не е ремонтирано повече от 50 години и в него дори няма санитарен възел. Целта е то да бъде обновено и превърнато в център, в който да могат да се преработват кръвни продукти. В момента това се прави в най-близкия такъв център, който е в Стара Загора.

На работната среща е обсъден и проблема с финансирането на болниците, които имат огромен обем дейност – ВМА, „Пирогов”, МБАЛ Бургас, държавните болници в Плевен и Варна. Според д-р Тренчев проблем е не само финансирането, но и разпределението на средствата. По думите му здравното министерство трябвало да има предвид, че през лятото заради многобройните туристи населението на Бургас нараства до 2 млн. души, а финансирането на болницата в морския град остава едно и също. 

В тази връзка изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев е изразил категоричната позиция, че трябва да се актуализират бюджетите на болниците, да се помисли по какъв начин натрупаните дългове да бъдат поети от държавата, защото това води до изключително напрежение с договорните им партньори. Според него ако това не бъде решено в следващите 3-4 месеца, до Нова година ще има голям проблем с доставчиците на лекарства и консумативи към лечебните заведения. 


Коментари