Публикация

И онкологията срещу политическата чистка в Александровска

В протестно писмо ръководството й подкрепи простеста срещу отстраняването на проф. Марин Маринов


И СБАЛ по онкология се обяви срещу отстраняването на проф. Марин Маринов от Съвета на директорите на Александровка болница. В писмо до парламентарната комисия по здравеопазване, здравния министър, БЛС, Академичния съвет и медиите колективът й заедно с всички водещи онкологични организации обяви, че се присъединява към протестите на Асоциацията на студентите медици-София, Асоциацията за развитие на медицинската общност, членовете на факултетния и на деканските съвети на Медицинския факултет. В последните дни те последователно заявиха възмущението си от решението на министър Таня Андреева да извади декана на Медицинския факултет проф. Маринов от борда и на мястото му да назначи д-р Сема Фаикова-Колева от „Шейново”.

„СБАЛ по онкология е едно от първите лечебни заведения, в които започнаха политическите назначения в Съвета на директорите: доц. Лилянда Еленкова-председател на борда и председател на Комисията по здравеопазване в Столична община и проф. Страшимир Каранов (изтъкнат български онколог и вицепрезидент на Балканския институт по онкология), бяха отстранени и заменени с политически приближени лица от приятелски кръгове - пише в писмото. – Доц. Петранка Троянова беше отстранена като изпълнителен директор на СБАЛО след протести на служители на болницата и пациенти. Днес тя отново е върната в Съвета на директорите, макар да е в открит конфликт на интереси.

Авторите на писмото се възмущават, че въпреки протестите им пред сградата на онкологията, дебата по въпроса в здравната комисия и срещата с шефа на софийската колегия на БЛС проф. Милан Миланов политическите назначения продължават. По думите им това е разрушителен подход както за самите лечебни заведения, така и за цялата здравна система на страната.


" }-->

Коментари