Публикация

Добавките за бременни са специално комбинирани

Интервю с д-р Гергана Коларова, акушер-гинеколог.



- Д-р Коларова, защо на бременните се препоръчват витамини и добавки, балансираното хранене не е ли достатъчно?
Има пациентки, които твърдо смятат, че няма необходимост да се взимат витамини и е достатъчно да се хранят здравословно. Истината е някъде по средата. Мисля, че не е разумно да се преувеличава ролята на зеленчуците и плодовете като сериозен източник на витамини предвид консумацията им извън сезона. Това важи за всички. Смятам, че приемът на поливитаминни препарати също не е добър вариант. Нека не забравяме, че черният ни дроб няма неограничени възможности. Не казвам, че те са токсични за него, просто всяка таблетка, която приемаме, се преработва там.

- А какво казвате на жените, които мислят, че с прием на витамини се изчерпват грижите за специфичните изисквания на бременността?
- Това е другият риск. Една витаминозна добавка в никакъв случай не освобождава бременната жена от ангажимента да се храни здравословно, да се откаже от някои вредни навици. Така че витамините имат своето място само и единствено точно като добавка към правилно хранене, правилен режим на живот и отказ от вредни навици.

- Каква е ползата за малкото човече в утробата от взимането на тези добавки?
- Реално бебето в крайна сметка взима от майка си всичко, което му е необходимо. Друг е въпросът какво тя ще му предложи  като налични в организма й полезни вещества. Има значение и какво качество получава от нея. Майката е отговорна и за физическото, и за умственото развитие на детето, което започва от ембрионалния живот. Повечето витамини на пазара имат отношение към това детето да расте здраво. Малко от тях имат грижата за това и майката да се чувства по-добре, след като роди. Важно е тя да не се превърне в руина, да няма проблеми със зъбите, косата, ноктите. Нужен е оптимален вариант, който да удовлетворява нормалния физиологичен растеж на бебето и освен това майката след цялото изпитание да остане здрава и пълноценна.

- Кои добавки осигуряват такъв баланс?
- От една година на нашия пазар има такъв продукт, който е фокусиран както към развитието на бебето, така и към състоянието на майката. Комбинацията му е уникална с това, че са събрани немного на брой неща в един препарат и не се товари женският организъм с излишна синтетика. „Огестан” съдържа фолиева киселина, която по правило се изписва в началото на бременността, но се препоръчва и няколко месеца преди зачеването. Тя е много нужна и след раждането. Едногодишният ни опит с този препарат несъмнено доказа качествата и предимствата му – нещо, което го прави първо средство на избор за успешното протичане и щастливия край на всяка бременност.

- Защо лекарите са толкова категорични за фолиевата киселина?
- Доказано е, че тя силно намалява риска за развитие на малформации у ембриона, свързани с органите, които се формират от невралната тръба - гръбначен стълб, гръбначен мозък. Най-често това е спина бифида - непълно затваряне на прешлените на гръбначния стълб. Освен това фолиевата киселина намалява риска от хипертония, която би могла да се придобие по време на бременността. По-опасно е, когато хипертонията се появи във втория триместър и в съчетание с албумин в урината, тогава говорим вече за прееклампсия. Друга съставка на „Огестан” - витамин D3, предпазва майката от този вид рискова хипертония. Витамин D3 запазва калция в оптималното количество и у плода, намалявайки риска от последващо заболяване - рахит, и у майката, запазвайки в нормални граници хормоните, свързани с щитовидната жлеза.

- Защо бременните трябва да взимат специален препарат, а не някой от многобройните мултивитамини в аптеката?
- Специални са, защото са комбинирани по най-правилния начин. Друга важна съставка освен фолиевата киселина и витамин D3 е омега-3 мастната киселина. И част от нея съдържа една изключително важна полиненаситена мастна киселина, DHA. Тя се концентрира върху клетъчната мембрана на определени структури. Първата е ретината.

Присъствието на омега-3 и на DHA в достатъчно количество създава условия за нормално развитие на ретината. Много от функциите на главния мозък започват да страдат, когато не е достатъчна DHA – нарушава се предаването на нервните импулси между невроните, появяват се проблеми с паметовите възможности. Още нещо прави този препарат по-различен. В него има йод. А йодът е особено важен за щитовидната жлеза, за пълноценното умствено развитие на бебето. Витамин Е в препарата е в символична дозировка, защото целта му е да стабилизира омега-3 мастната киселина, да я предпази от окисляване. Всички други нужди на майката, появили се през бременността, могат да се коригират с допълнителни монопрепарати - магнезий, цинк, желязо и др.

________
www.dockolarovi.com

Коментари