Публикация

Джинджифилът облекчава гаденето при химиотерапия

Вещества в лютивите корени ангажирали рецепторите на нервните клетки, отговорни за неприятния страничен ефект.


Гадене и повръщане са често срещани странични ефекти при химиотерапия. Сега учени от Хайделберг откриха как точно корени от джинджифил помага срещу тези неприятни симптоми, съобщава „Нетдоктор”. Активни вещества в него повлияват благоприятно центрове в мозъка, свързани с повръщането.

Гаденето се предизвиква от клетъчни отрови, които се съдържат в медикаментите за химиотерапия. Те се отразяват преди всичко на клетките, които като раковите бързо се делят. Такива клетки обаче са и тези на косата. Увредените клетки отделят серотонин, който се свързва с рецептор на повърхността на неврните клетки и активира т.нар. център на повръщането в мозъка. В този случай човекът усеща гадене и позиви за повръщане.

Корените джинджифил съдържат редица полезни съставки, обяснява д-р Беате Нислер от университетската болница в Хайделберг. Те ангажирали рецепторите на нервните клетки, с които се сврързвал серотонинът. Като резултат той не може да се свърже с тях и така усещането за гадене не се появява.

По подобен начин действат антиеметичните медикаменти, които се дават на пациентите на химиотерапия. Те също ангажират определени рецептори на нервните клетки. Съставките на джинджифила са природният аналог на активните съставки в антиеметичните лекарства, обяснява д-р Нислер. Учените се надяват да направят скоро и голямо клинично проучване за влиянието на джинджифила при онкоболни. Комбинацията на екстракт от джинджифил и антиеветични средства ще бъде мощно оръжие срещу предизвиканото от химиотерапията гадене и така лечението ще бъде двойно по-ефективно, допълва специалистката.

Химиотерапията е важен елемент от комплексното лечение на рака. В повечето случаи лекарствата се вливат. Цитостатиците имат редица странични ефекти, например промяна ва кръвната картина, окапване на косата, гадене и повръщане. Понякога организмът на пациентите отслабва дотам, че се налага да прекратят терапията.

" }-->

Коментари