Публикация

Депресията на майките води до затлъстяване при децата

Учени твърдят, че нарушенията в психичното здраве на родителите се отразяват физически на техните деца


Ако една майка иска детето й да бъде здраво, тя трябва да се тревожи по-малко. Ново проучване е установило, че депресията при майките води до наднормено тегло и затлъстяване при децата. Заключението е направено от експерти в детската болница в Монтефьоре, които подчертават, че става въпрос преди всичко за умерена или тежка форма на депресия.

Доскоро се смяташе, че тези нарушения на психичното здраве при родителите има вреден ефект само върху емоционалното здраве на малчуганите. Все повече обаче се потвърждава и твърдението, че те оказват влияние и върху физическото състояние на децата. Наблюденията на учените показали, че децата на майки с тревожни разстройства много често пропускат закуската. Те обикновено са зависими от храната и предпочитат да ядат отделно от всички членове на семейството. Характерно за такива деца е също, че прекарват съвсем малко време в сън и игри.

Затова експертите призовават майките с депресия да се лекуват при специалист и в същото време да се обърнат към диетолог, който да реши проблемите със затлъстяването на децата им още в ранен етап. Препоръчва се още да увеличат физическата активност и танците, които подобряват настроението и намаляват теглото. 


Коментари