Публикация

Любовта към лютата храна има връзка с характера на човека

Оказва се, че авантюристите е по-вероятно да харесат пикантни менюта


Съществува връзка между характера на човека и предпочитанията му към лютата храна, като по-изявените личности и авантюристите е по-вероятно да си падат по нея, твърди американско проучване.

Екипът на Надя Бърнс от университета в Пенсилвания провел тестове със 184 участници непушачи на възраст между 18 и 45 години. 63 на сто от тях били жени.

Изследователите подложили доброволците на един от най-разпространените тестове за определяне на тяхната личност и склонността им към нови преживявания. В него се оценява до каква степен участникът е привлечен от непознати и интензивни стимули, независимо от опасностите.

Хората с високи оценки в теста се определят като авантюристи, като по-склонни да поемат рискове. А тези с ниски - като по-затворени в себе си и нерешителни. На участниците в експеримента бил сложен капсаицин в ястията - активното вещество
в лютите чушки. Те трябвало да оценят колко им харесват блюдата според тяхната лютивост.

Доброволците с ниски оценки в склонността да търсят нови авантюри давали най-ниските оценки на лютивите ястия. А приключенците си падали по лютото, дори и то да нараствало до трудно търпими количества.


" }-->

Коментари