Публикация

На морето лягайте близо до водата, там няма кърлежи

Проф. Камен Плочев – началник на Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести, ВМА в София


- Проф. Плочев, много хора се оплакват, че са ухапани от кърлежи през последните месеци. Какви заболявания се разпространяват по този начин?

- Действително темата е много актуална и причините за това са комплексни. На първо трябва да се отбележи занемарената обработка на тревни площи и храсти, което води до бум на кърлежите. Многото бездомни кучета са другият сериозен проблем, тъй като те са основният преносител на паразитите. Преносител могат да бъдат и птиците. Когато кацат върху трева или храст, по тях полепват кърлежи, които след това могат да попаднат върху човек, без той да забележи.

Три са стадиите на развитие на кърлежите – бебета, подрастващи и възрастни, казано на достъпен език. Уникалното е, че те предават инфекцията трансовариално (на плода си) и най-младите форми също са заразни. По този начин се предизвиква непрекъснатост на епидемичния процес.

Ухапването от кърлеж може да доведе до заразяване с наистина сериозни заболявания, най-известното от които е лаймската болест. Важно е да бъдат отбелязани също така туларемията, ку-треската, ерлихиозата, бабебиозата, анаплазмозата и хеморагичните трески, които са смъртоносни.

- Какви предпазни мерки могат да бъдат взети срещу ухапване от кърлеж?  

- През летния сезон почивката на море е предпочитана. Добре е хората на плажа да се разположат максимално близо до водата, защото тази зона не е комфортна за кърлежите и рискът от ухапване е по-малък. Все пак най-сигурното средство е използването на шезлонг. Категорично обаче не бива да се ляга върху голия пясък, независимо дали става дума за по-предна или задна линия на плажа. В случай че се използват кърпа или чаршаф, желателно е те да се бели, защото тъмните хавлии могат да замаскират наличието на кърлежи.

За планинарите опасността се крие в ниската растителност и храстите.Те задължително трябва да бъдат с обувки и с чорапи до коляното. Добре е също така да се носи широкопола шапка, която предпазва и ако сте на морския плаж. Много често хората с домашни животни сами премахват кърлежите на своите любимци. Категорично това не бива да се извършва с голи ръце, а с ръкавици или с адаптиран за целта инструмент. 

Ловджиите и работещите на полето задължително трябва да бъдат добре облечени - да не оставят оголени места по тялото си, тъй като кърлежите трудно минават през чорап или през дреха.

- Ако все пак ухапването се случи, какви действия трябва да бъдат предприети?

 - В никакъв случай кърлежът не бива да се премахва самостоятелно с голи ръце, а да се отстрани от медицинско лице и с инструмент. Впоследствие е необходимо да бъде извършена имунизация срещу тетанус, тъй като съществува риск от пренасяне и на тетаничния бацил, който се намира в почвата. Ако паразитът бъде изваден цял, той се изпраща за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

През първите седем дни след ухапването е желателно пациентът да приема някакъв тетрациклинов препарат.

Две седмици след ухапването пък е необходимо да бъдат направени изследвания за антитела за изброените в началото заболявания. При липса клинична изява, но наличие на антитела, провеждаме един терапевтичен курс. Два месеца по-късно следва контролен  преглед и ако отново бъдат установени антитела, се извършва специализирано изследване - полимеразна верижна реакция (PCR), с което търсим гени на самия бактерий. Ако такива не бъдат намерени, това означава, че бактерията е минала през организма, създала е имунитет и си е отишла. Тогава терапията спира. При наличие на антитела и положителен PCR се извършва втори и дори трети терапевтичен курс.

При наличие на клинична картина задължително се започва лечение, което се провежда на три етапа през два месеца.

- Очевидно е, че става дума за сериозни заболявания, които изискват необходимите мерки. Сблъскват ли се лекари и пациенти с някакви организационни проблеми?

-  Проблемът е, че в страната няма специализирани инфекциозни кабинети. За да бъде консултиран и изследван пациентът, трябва да бъде приет в болница. Това обаче противоречи на работа по клиничната пътека, където са посочени определени критерии – обриви, изтръпване на крайниците или сърдечни проблеми. Понякога се налага да нарушим правилата на НЗОК, но не можем да допуснем заболяването да се развие. В момента хората, които отговарят на критериите, лежат при нас 10 дни, а другите  - 5 дни. Не знам как е решен проблемът в други клиники, но смятам че това е правилният подход.  

- Все пак не съществува ли вариантът част от тази дейност да се пренесе в доболничната помощ?

  - Да, голяма част от частните лаборатории пациентите могат да се изследват за всички заболявания, причинени от ухапвания от кърлежи. Ако резултатът е положителен, това вече е основание за хоспитализация.

За целта обаче личните лекари трябва да бъдат добре информирани и да знаят къде да насочват пациентите.


Коментари