На морето лягайте близо до водата, там няма кърлежи
CredoWeb
CredoWeb
Компания
На морето лягайте близо до водата, там няма кърлежи

На морето лягайте близо до водата, там няма кърлежи

Проф. Камен Плочев – началник на Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести, ВМА в София

- Проф. Плочев, много хора се оплакват, че са ухапани от кърлежи през последните месеци. Какви заболявания се разпространяват по този начин?

- Действително темата е много актуална и причините за това са комплексни. На първо трябва да се отбележи занемарената обработка на тревни площи и храсти, което води до бум на кърлежите. Многото бездомни кучета са другият сериозен проблем, тъй като те са основният преносител на паразитите. Преносител могат да бъдат и птиците. Когато кацат върху трева или храст, по тях полепват кърлежи, които след това могат да попаднат върху човек, без той да забележи.

Три са стадиите на развитие на кърлежите – бебета, подрастващи и възрастни, казано на достъпен език. Уникалното е, че те предават инфекцията трансовариално (на плода си) и най-младите форми също са заразни. По този начин се предизвиква непрекъснатост на епидемичния процес.

Ухапването от кърлеж може да доведе до заразяване с наистина сериозни заболявания, най-известното от които е лаймската болест. Важно е да бъдат отбелязани също така туларемията, ку-треската, ерлихиозата, бабебиозата, анаплазмозата и хеморагичните трески, които са смъртоносни.

- Какви предпазни мерки могат да бъдат взети срещу ухапване от кърлеж?  

- През летния сезон почивката на море е предпочитана. Добре е хората на плажа да се разположат максимално близо до водата, защото тази зона не е комфортна за кърлежите и рискът от ухапване е по-малък. Все пак най-сигурното средство е използването на шезлонг. Категорично обаче не бива да се ляга върху голия пясък, независимо дали става дума за по-предна или задна линия на плажа. В случай че се използват кърпа или чаршаф, желателно е те да се бели, защото тъмните хавлии могат да замаскират наличието на кърлежи.

За планинарите опасността се крие в ниската растителност и храстите.Те задължително трябва да бъдат с обувки и с чорапи до коляното. Добре е също така да се носи широкопола шапка, която предпазва и ако сте на морския плаж. Много често хората с домашни животни сами премахват кърлежите на своите любимци. Категорично това не бива да се извършва с голи ръце, а с ръкавици или с адаптиран за целта инструмент. 

Ловджиите и работещите на полето задължително трябва да бъдат добре облечени - да не оставят оголени места по тялото си, тъй като кърлежите трудно минават през чорап или през дреха.

- Ако все пак ухапването се случи, какви действия трябва да бъдат предприети?

 - В никакъв случай кърлежът не бива да се премахва самостоятелно с голи ръце, а да се отстрани от медицинско лице и с инструмент. Впоследствие е необходимо да бъде извършена имунизация срещу тетанус, тъй като съществува риск от пренасяне и на тетаничния бацил, който се намира в почвата. Ако паразитът бъде изваден цял, той се изпраща за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

През първите седем дни след ухапването е желателно пациентът да приема някакъв тетрациклинов препарат.

Две седмици след ухапването пък е необходимо да бъдат направени изследвания за антитела за изброените в началото заболявания. При липса клинична изява, но наличие на антитела, провеждаме един терапевтичен курс. Два месеца по-късно следва контролен  преглед и ако отново бъдат установени антитела, се извършва специализирано изследване - полимеразна верижна реакция (PCR), с което търсим гени на самия бактерий. Ако такива не бъдат намерени, това означава, че бактерията е минала през организма, създала е имунитет и си е отишла. Тогава терапията спира. При наличие на антитела и положителен PCR се извършва втори и дори трети терапевтичен курс.

При наличие на клинична картина задължително се започва лечение, което се провежда на три етапа през два месеца.

- Очевидно е, че става дума за сериозни заболявания, които изискват необходимите мерки. Сблъскват ли се лекари и пациенти с някакви организационни проблеми?

-  Проблемът е, че в страната няма специализирани инфекциозни кабинети. За да бъде консултиран и изследван пациентът, трябва да бъде приет в болница. Това обаче противоречи на работа по клиничната пътека, където са посочени определени критерии – обриви, изтръпване на крайниците или сърдечни проблеми. Понякога се налага да нарушим правилата на НЗОК, но не можем да допуснем заболяването да се развие. В момента хората, които отговарят на критериите, лежат при нас 10 дни, а другите  - 5 дни. Не знам как е решен проблемът в други клиники, но смятам че това е правилният подход.  

- Все пак не съществува ли вариантът част от тази дейност да се пренесе в доболничната помощ?

  - Да, голяма част от частните лаборатории пациентите могат да се изследват за всички заболявания, причинени от ухапвания от кърлежи. Ако резултатът е положителен, това вече е основание за хоспитализация.

За целта обаче личните лекари трябва да бъдат добре информирани и да знаят къде да насочват пациентите.


Мнения