Публикация

От печата: Фиктивни прегледи лъсват в здравните досиета

Акушер-гинеколози преглеждали на хартия


Вписване на фиктивни прегледи, за да получи лекарят пари от здравната каса - това е основното оплакване в жалбите на здравноосигурени българи, получили код за достъп до електронното си здравно досие и направили проверка на вписаните вътре манипулации.

Има сигнали за извършени само на хартия прегледи от акушер-гинеколози, за неизвършени рентгенографии от специалисти по образна диагностика, за десетки ненаправени профилактични прегледи, показва справка на здравната каса, пише в. Труд.

Имало и сигнали за технически грешки. Чрез кода за достъп майка установила, че в досието на детето е нанесен прием в болница и лечение по хирургична клинична пътека. Инспектори на касата направили проверка и установили, че наистина е направена такава хоспитализация, но на друг малък пациент с ЕГН, който се различава само с две числа от този на детето на жалбоподателката.

Чрез кода си мъж от Търговище пък открил в електронното си досие фалшив преглед на коляното от 2008 г. и рентгенова снимка от 2010 г.

Веднага сигнализирал в здравната каса в Търговище. "Чакаме указания от НЗОК как да процедираме, защото по закон можем да направим проверка само за 1 г. назад. Приканвам гражданите да са по-активни и да се снабдят с паролата за електронните си картони, защото всички имаме интерес да следим как се изразходват парите от здравните ни вноските", казва пред вестника директорът на здравната каса в Търговище д-р Йошенка Ненчева. До момента в областта това са направили 181 души.

Според последната справка на НЗОК през първия един месец след старта на електронното досие 11 000 осигурени са отишли до районната каса, за да получат паролата си за достъп. 


Коментари