Публикация

Кожните алергии са неизменен спътник на съвременния човек

Консумацията на дадени храни може да влоши алергичната кожна реакция, без да сте алергичен към тази храна


Алергията представлява прекомерна реакция на имунната система към фактори от околната среда, които по принцип са безвредни за човешкия организъм. Свръхчувствителността се проявява по различен начин, но най-често става въпрос за промени по кожата – зачервяване, сърбеж, обрив, петна, подуване и др.

Според различни данни около 30% от младото население на планетата страда от различни форми на алергии, които имат кожни прояви. Основните причини за все по-широкото им разпространение са засилващата се урбанизация, постоянно повишаващата се употреба на нови химикали, процесът на индустриализация, масовото използване на медикаменти и др. Най-честите алергени са никел, кобалт, хром, парфюмни компоненти, консерванти.

Алергичните кожни заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от някаква алергия. Кожата, осъществявайки непосредствения контакт на организма със заобикалящата ни среда, е един от органите, които най-често са засегнати от алергични заболявания. Става въпрос за цял комплекс от разнородни медицински проблеми като контактен дерматит (екзема), атопичен дерматит (вкл. невродермит), уртикария (позната още като копривна треска), оток на Квинке, алергични васкулити (неспецифично възпаление на кръвоносните съдове в кожата), лекарствени кожни реакции.

Независимо от разнообразното естество на алергичните кожни реакции в основата им стои едно специфично вещество – хистамин, което се отделя при реакцията на имунната система срещу множество дразнители. Затова единият начин за справянето с алергията е предпазването от дразнителя, когато той е известен, а другият начин е приемът на препарати, известни като антихистамини. Те потискат алергичната свръхреакция и съответно проявите на алергията.

За да се установи какъв агент предизвиква алергия, могат да се направят кожноалергични проби. При тях най-честите алергени се нанасят върху кожа, чиято повърхност предварително е леко нарушена, например чрез надраскване със стерилна инжекционна игла. След около 15 минути се отчита кожната реакция и се установява към кои вещества кожата е реагирала със зачервяване, подуване, сърбеж. Все по-разпространена е и така наречената слънчева алергия, при която след излагане на открито, особено през лятото, се получава силно сърбящ и болезнен обрив.

Освен избягването на конкретните дразнители и прилагането на антихистаминови препарати има и някои общи правила, които са важни за справянето с алергията. Кожата трябва да се поддържа чиста и добре хидратирана. Сухата кожа е предпоставка за по-лесното проникване на алергени. Затова след къпане трябва да се използват хидратиращи млека и кремове по възможност с естествен произход и без оцветители и ароматизатори. При къпането водата не трябва да е прекалено гореща, защото това допълнително изсушава кожата, а душът или ваната не трябва да продължават повече от 5–7 минути. При алергичните хора парфюмите не бива да се прилагат върху кожата, а върху дрехите.

Прането да става с течен и добре разтворим препарат, който след това трябва да е много добре изплакнат от дрехите. Ако е необходимо, използвайте функцията „допълнително изплакване”, която съвременните машини предлагат.

Консумацията на дадени храни може да влоши алергичната кожна реакция по неспецифични механизми (без да сте алергичен към тази храна). Това са продукти, богати на хистамин или стимулиращи отделянето му, например ягоди, домати, синьо сирене, морски храни, алкохол и др. Попитайте вашия дерматолог в случай на съмнение за такъв тип реакция.

Пациенти с установена алергия от бърз тип (например при ухапване на пчели, оси) или други животозастрашаващи състояния трябва да носят със себе си винаги писалка с адреналин за инжектиране. 

Коментари